Erős és büszke: a magyar tanárok fizetése nemzetközi összehasonlításban is megalázó

Az OECD felmérése a tanári fizetéseket, a tanárok anyagi megbecsültségét vizsgálta nemzetközi összehasonlításban. A felmérésből kiderül, hogy Luxemburgban ötször, a szomszédos Ausztriában háromszor annyit keresnek a tanárok, de még a csődből visszahúzott Görögországban és Szlovéniában is jobban megbecsülik az oktatásban dolgozókat.

Egy újabb dolog, amiben nemzetközi összehasonlításban is a legrosszabbak között vagyunk: a tanárok megbecsülése. Azért az nagyon szomorú, hogy például a Rómában élő Giovanni, aki mondjuk olasz irodalom tanár, a Chilében élő Martina, aki testnevelés tanár, vagy a krakkói tanítónéni, Nikola is több pénzt keres, mint magyar kollegáik. Irigylésre méltó, hogy alig van olyan ország rajtunk kívül az OECD tagállamok közül, ahol egy tanár vagy tanító ne tudna tisztes polgári életet élni a hivatását gyakorolva a tanári fizetségéből. A oktatásban, hasonlóan az egészségügyhöz, a béreket az állam feladata optimalizálni, arányosítani és szabályozni más szakmák béreivel összehasonlítva, hogy minél inkább csökkentse a egyenlőtlenségeket és ezáltal a társadalmi igazságtalanságokat.

A Business Insider magazin májusi cikkében található, alább közölt grafikonok jól megmutatják a magyar tanárok kiszolgáltatottságát, minden táblázatban a legrosszabbak között vagyunk…

Nézzék csak! A piros értékek mindig a legrosszabbakat, a kék színnel jelöltek pedig a legjobb fizetéseket, béreket, jövedelmeket jelentik nemzetközi, OECD összehasonlításban: 

oecd_elementary

oecd_elementary_nemek

oecd_highschool

oecd_highschool_nemek