Vona Gábor: Orbán Viktor csak azért nem lövet, mert erre nincs szüksége

A szemünk láttára kiépülő diktatúráról tartott előadást Vona Gábor, a Jobbik áprilisban leköszönt elnöke. Orbán Viktor legnagyobb ellenfele egy olyan „Big data diktatúráról” beszélt, amely megkérdőjelezi a piacgazdaságot, illetve a demokráciát. Véleménye szerint Magyarországon egy második reformkorra van szükség, ami nem pártpolitikai, hanem elsősorban egy értelmiségi feladat és az kellene legyen a célja, hogy összegyűjtse a pozitív gondolatokat, energiákat.

Egyre több hír szól arról a világban, hogy egy olyan orwelli tech-diktatúra felé haladunk, ahol a hatalom minden apró részletét ismeri életünknek, gondolatainknak, érzéseinknek, illetve ami még ijesztőbb: vágyainknak és mindezen információkat használja és hasznosítja saját uralma fenntartása érdekében. Egy olyan világ felé haladunk, ami folyamatosan álhírekkel dezinformál, illetve minden igaz hírt hazugságokkal relatívizál, ezáltal már azt sem hisszük majd el, ami igaz. Az emberekről gyűjtött szinte végtelen mennyiségű és mélységű adat és a magyarországi politikai helyzet lehet, hogy már össze is ért? Ezt is érintette Vona Gábor legújabb előadásában

Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a világ egyik első ilyen diktatúrája itt fog kialakulni. (…) Akinek még vannak olyan illúziói a jelenlegi hatalommal kapcsolatban, hogy „ezt azért úgy sem merik megcsinálni”, az szerintem téved. Meggyőződésem, hogy Orbán Viktor csak azért nem lövet, mert erre nincs szüksége. Nem valamiféle belső ellenállás vagy egy belső erkölcsi gát, ami ezt a kormányzatot a pusztítástól visszatartja, hanem mert nincs rá szüksége. (…) Ennek a rendszernek a félelem, a függés, az érdek és az ostobaság a fenntartó ereje. De ezzel nem ért véget a rendszer értelmezése, ennél mélyebbre kell leásni. Van például egy nagyon emberi, nagyon zsigeri érzés, ami ezt a rendszert fenntartja, az pedig a bosszú.