Halálos iramban: Folyamatosan nő a kórházi fertőzések száma, a kormány pedig titkolózik

A törvényi kötelezettség ellenére sokáig visszatartották az adatokat, majd amikor nyilvánosságra hozták, abban sem volt köszönet. Gyurcsány! - harsoghatja a kormánypropaganda. Soros! Migráncs! - üvöltheti a fideszes szavazó. Csak az a gond, hogy közel 10 éve! Orbánnak hívják a miniszterelnököt, az egészségügy pedig nem csak egyre rosszabb állapotban van, hanem mára gyakorlatilag teljesen szétrohadt.

A TASZ - elvégezve a munkát a kormány helyett - elemezte a végül kiadott, ám igencsak zavaros dokumentumot, az eredmény? Tragikus!

Arra a megállapításra jutottak, hogy egyre többen kapnak fertőzést a kórházakban.

Az okok?

MRK

A multirezisztens kórokozók olyan baktériumok, amelyek a legtöbb antibiotikumra nem reagálnak. Az általuk kiváltott különböző típusú kórházi fertőzések nehezen vagy egyáltalán nem gyógyíthatóak. A jelentés szerint közel 5000-en kaptak el tavaly multirezisztens baktériumok által terjesztett fertőzést.

mrk

Vérmérgezés és CDI

A szepszis az egyik legsúlyosabb szövődménye az egészségügyi ellátásnak, a vérmérgezéses esetek száma (is) folyamatosan emelkedik. Bár az adatok szerint a Clostridium difficile (CDI) fertőzési száma kismértékben csökkent. A kimutatás értelmezését nehezíti, hogy az emberi minisztérium nem kórházakra lebontva, hanem régiónként közölte az adatokat. A „javulás” valószínűleg annak is köszönhető, hogy az EU- ban - a horvátok után – hazánkban végzik a legkevesebb tesztet…viszont ezek többnyire fertőzést is jeleznek.

cdi

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adott adatok itt is kaotikusak, ugyanis éppen a legjellemzőbb számnál, az összes fertőzés számánál adta meg a legcifrább, leghiányosabb módon az adatokat. (A számokkal könnyű játszani, a különböző módszertanok közül az aktuálisan legkedvezőbbet kiválasztani - írja az Index.)

Miért? Mert azoknak a száma elég alacsony, akik esetében dokumentálták, hogy a halált valamelyik kórházi fertőzés okozta. Az már sokkal gyakrabban előfordul, hogy a beteget diagnosztizálták ugyan kórházi fertőzéssel, de a halál okaként már valami mást jelölnek meg. Sőt, olyan esetek is vannak, amikor a fertőzést egyszerűen nem rögzítik a központi rendszerbe. Mindez persze nem lehet véletlen…

véráram

Piszkos kezek

Az alkoholos kézfertőtlenítők fogyása fontos mutatója a kézhigiénének a kórházakban, mert a kórházi fertőzéseket terjesztő kórokozókat alapvetően a személyzet tagjai viszik át egyik betegről a másikra. A fertőtlenítőszer használata épp csak minimális mértékben növekedett az elmúlt három évben. Ez tehát bár növekvő tendencia, de messze alulmarad az átlagos európai mennyiséghez képest - áll az elemzésben.

halalesetek

Az Orbán-kormány

Bizony, az egészségüggyel kapcsolatos, ország szintű, naponta előforduló, emberéleteket követelő súlyos hiányosságok tagadása, a megoldással, a kormányzással keveset foglalkozó, helyette stadionokat építő, jogállamot tipró, mértéktelenül korrupt és a hatalmon maradásért mindent elkövető rezsim többet ront a helyzeten, mint bármelyik baktérium.

PanchoArena_v_Korhazterem_1