Ha a Balaton sörből volna, 3 év alatt meginnánk

Végre valami, amiben Magyarország tényszerűen is jobban teljesít. Orosz „barátaink” és kelet-európai szomszédaink között mi magyarok is tartjuk előkelő helyezésünket a nagyivó top 10-ben.

A Magyar Sörgyártók Szövetségének éves adataiból kiderül, hogy tavalyi sörfogyasztásunk még tovább nőtt. 2018-ban 15 millió palackkal több sör fogyott, mint a megelőző évben, összesen 6,29 milliárd hektoliter. Összehasonlításul a Balaton vízmennyisége 1,9 billió liter, tehát ha a magyar tenger sörből volna, 3 év alatt az utolsó cseppig kiinnánk.

Ez akár vicces is lehetne, ám nem az. A világ összes országa közül 2010-ben az egy főre eső alkoholfogyasztás tekintetében a 8. helyen végeztünk, mert több mint havi egy liter tiszta szesz jut minden 15 évesnél idősebb honfitársunkra, és a helyzet azóta sem javult. Az elfogyasztott alkoholos italok ötöde házi készítésű vagy illegális eredetű: gyakorlatilag idegmérgek és rákkeltőek. 2016-ban Zacher Gábor toxikológus már figyelmeztetett, hogy itthon évente 30 ezren halnak meg az alkoholfogyasztással összefüggő betegségek miatt, miközben 2,5 millió a nagyivók száma. Annak ellenére, hogy mindenki tudja: nem tesz jót sem magának, sem a környezetének, ha iszik, legtöbben valamilyen problémát akarnak így megoldani. Le akarják vezetni a feszültséget, bátorításra van szükségük, vagy csak aludni szeretnének. Az alkohol azonban nem szünteti meg a problémáikat, csupán ideiglenesen elfelejteti, de aki iszik, még rosszabb helyzetbe fog kerülni, mert rontja a saját esélyeit, hogy sikerrel megbirkózzon a nehézségeivel.

Az Egészségügyi Világszervezet tájékoztatója szerint az alkohol egészségkárosító hatásai miatt évente 3 millióan halnak meg. Ennek tükrében elég érdekes, hogy a Fidesz egyik első konkrét választási ígérete a 2010-es kampányában az otthoni pálinkafőzés korlátozásának megszüntetése, adómentessé tétele volt. Vajon a bármilyen törvényt (is) órák alatt megíró, majd napok alatt megszavazó fideszes parlamenti gépezet miért nem tett azóta SEMMILYEN hatékony lépést a negatív tendenciák megállítása érdekében? Ha Orbánék propagandája, hogy nekik Magyarország az első, meg hogy megvédik a magyar embereket, igaz volna, nem pedig egy brutális hazugság, akkor bizonyára nem arra építenék a társadalompolitikájukat, hogy „segítsenek” a magyar embereknek minél fiatalabban „kinyírni” saját magukat, hanem az egészségnevelést helyeznék előtérbe, miközben a közegészségügyet is megerősítenék. Amit a kormány kilencedik éve tesz, illetve nem tesz ebben az ügyben, azt nyugodtan nevezhetjük passzív eutanáziának.

Ezen alapján csak egyetlen valódi célt lehet feltételezni: dolgoztatni a magyar rabszolgákat az egyre feljebb emelt nyugdíjkorhatár eléréséig (vagy el nem éréséig), amikorra várhatóan tönkremennek fizikailag és lelkileg. Így pedig nem kell nyugdíjat fizetni, és a megspórolt pénzt a NER a saját elitje között osztja szét, akinek az életminősége sokkal jobb, mint az átlagos magyaré, a magánegészségügyhöz szinte korlátlan hozzáférésük van akár itthon, akár külföldön. Ennyit a közteherviselésről és a javak igazságos elosztásáról.