Az egyetemisták körében a Jobbik és a Momentum már beérik a Fidesz népszerűségét

A felsőoktatásban nappali tagozaton tanulók között pártpreferenciát illetően még mindig előkelő helyen áll a Fidesz 16 százalékkal, de a körükben legerősebb ellenzéki pártok már beérik a kormánypárt népszerűségét. Egy most vasárnapi parlamenti választáson a Momentumot szintén 16 százalékuk választaná, míg a Jobbikot 14 százalék.

Csütörtökön rendezték meg a Magyar Tudományos Akadémia Politikatudományi Intézetében az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatócsoport legújabb, 2019-ben készült adatfelvételéből származó gyorsjelentésének bemutatóját. A felmérés nagy tanulsága, hogy az eddig hangoztatott tévhittel ellentétben, az értelmiségi fiatalokat igenis érdekli a politika és a közélet, annak ellenére, hogy politikai pártokhoz kötődő tevékenységet mindössze 5-6 százalékuk végez. A közéleti érdeklődés továbbra is magas, 3,6 skálapontot mutat, míg a politikai érdeklődés a korábbi 2015-ös 2,7 skálapontos értékről 3,1 pontra emelkedett.

A nappali tagozaton tanulók pártreferenciáit illetően a Fidesz 16, a Momentum szintén 16, míg a Jobbik 14 százalékon áll. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt 13 százalékos támogatottságot élvez körükben, a 2015-ben még 14 százalékot magáénak tudó LMP támogatottsága 5 százalékpontot esett.

A baloldali pártok támogatottsága lassan alig mérhető, az MSZP-P és a DK is 2-3 százalékon állnak, miközben pártnélküliek aránya jelentősen csökkent az utóbbi 4 év során.

A magyar egyetemeken és főiskolákon nappali tagozaton tanuló hallgatók között végzett felmérés a fiatalok lakhatási helyzetére és külföldi munkavállalására is rákérdezett, így kiderült, hogy a 60 százalékban magasan iskolázott felmenőkkel rendelkező felsőoktatásban tanulók negyede él albérletben, és az albérletben élők felének felének nem okoz gondot annak fizetése, annál inkább a megfelelő albérlet megtalálása. A nappali tagozatos diákok 50 százaléka ugyanis dolgozik az egyetemi tanulmányai mellett, 48 százalékuk tervezi, hogy külföldi munkatapasztalatot szerezzen.

A külföldi hosszabb távú munkavállalást és letelepedést fontolgató diákok legtöbbször orvostanhallgatók, valamint gazdaságtudományi képzéseken résztvevőkből kerülnek ki.