Vona Gábor 2018. április 8. óta először tartott sajtótájékoztatót

A Jobbik korábbi elnöke, a Második Reformkor Alapítvány alapítója nem tér vissza a pártpolitikába, de a közéletben aktívan tevékenykedik a jövőben is. Sőt, készülő törvényjavaslatának pont a pártmentes önkormányzatiság a témája és egyben célja is.

zsurpubi.hu

Vona Gábor hétfői sajtótájékoztatóján - amit először tartott a tavalyi választás óta - bejelentette, hogy másfél-két havonta egy-egy fontos, provokatív témát tár majd a társadalom elé, melyet egyúttal konstruktív vitára is bocsát. A nyers javaslat megvitatása után pedig kodifikált törvényjavaslatot készül majd az adott ügyből, amit a parlamenti pártoknak is átad.

Vona Gábor fontosnak tartotta leszögezni, hogy nem kíván visszatérni a politikába, a közéletnek azonban aktív részese marad.

„Kampányának” három célját a következőképp fogalmazta meg: motiválni, provokálni, támogatni.

Mind a hármat a civil szférában képzeli el, hiszen úgy látja, Magyarországon hiányzik a civil érdekérvényesítés, a civil kontroll, amit a politika ki is használ.

„Az ország legsúlyosabb közéleti problémájának azt tartom, hogy nincs ma Magyarországon erős érdekérvényesítésre képes civil hálózat, polgári társadalom. Ezt a munkát a magyar társadalom nem végezte el. A politika pedig ezt a hiányosságot rendszeresen kihasználja. A pártpolitika mindig ráébred, hogy nincs felette civil kontroll, valódi polgári akarat, polgári nyilvánosság, polgári nyomásgyakorlás” – fogalmazott.

Éppen ezért szeretné ösztönözni, motiválnia, felrázni a civil szervezeteket, hiszen Orbán Viktor rendszere is pont a kontroll hiányára épül. Úgy véli, hogy ha Orbán meg is bukna, ebben a helyzetben jönne helyette egy új, hiszen Orbán Viktor maga is egy új Kádár János.

Mindkettőjük hatalma a polgári Magyarország hiányára, gyengeségére épült – jelentette ki.

A provokációról azt mondta, hogy szeretné elérni, hogy a társadalom végre kilépjen a törzsi keretek közöl, ahova a pártok szorították őket, hogy kilépjenek a komfortzónájukból. Olyan ügyeket szeretne felvetni, ahol nincsen se fideszes, se jobbikos, se MSZP-s stb. válasz. Mint fogalmazott, az elmúlt 3-4 éve is ennek lehetőségeinek kereséséről szólt, ezt próbálja most tovább vinni.

Hogy mennyi esélye van, hogy ezek a törvényjavaslatok végül törvénnyé válnak, arról Vona Gábor azt mondta:

Pontosan annyi esélye van, mint a parlamenti pártok esetében, viszont ez az adófizetőknek egy forintjába se kerül. Ráadásul bárkinek lehetőséget ad, hogy egy-egy fontos ügy mentén kifejtse a véleményét, ügyek mellé álljon.

Vona Gábor a sajtótájékoztatón rátért az első konkrét ötletére is, ami a pártmentes önkormányzatiság:

Jelenleg az önkormányzatokba magánszemélyek, pártok, egyesületek küldhetnek jelöltet. Vona Gábor ebből a pakliból venné ki a pártokat. Eszerint polgármesterré, önkormányzati képviselővé csak helyben élő magánszemély vagy egy helyi egyesület jelöltje válhatna.

A Jobbik volt elnöke szerint a pártok inkább csak ártanak az önkormányzati munkának, hiszen ez megkülönböztet településeket pártszínek alapján, az önkormányzatiságot kontraszelektálja a pártpolitika.

„Alkalmatlan emberek kerülnek be az önkormányzatokba, Részeges Pisták, Lopós Bélák, csak azért, mert egy adott párt logója ott áll mögöttük. Lehet, hogy ez az én számból furcsán hangzik, de nekem már pártelnökként is ez volt a véleményem" - fejtette ki.

Szerinte javaslatával felszabadulnának a viták is a pártérdekek alól, megszűnne a települések megkülönböztetése, és a helyi közösséget is nagyobb felelősségvállalásra, aktív részvételre sarkallná.

Vona Gábor elismerte, hogy ő sem lát rá sok esélyt, hogy mindez a közeljövőben törvényi erőre emelkedne, de jelenlegi célja az, hogy legalább a bogarat elültesse a fülekben, és ha a NER bukása után egy második reformkor kezdődik, már lesznek kész javaslatok, alternatívák, amiket használni lehet.