Ami marad, haraP? Már kapható a csernobili vodka! Te meginnád?

Fogyasztásra alkalmas.

Legalábbis az eddigi vizsgálatok alapján nyugodtan kortyolhatunk a csernobili Zónában előállított összetevőkből készített nedűből. A helyben termesztett gabonából és az ott található vízből kinyert termék egyébként az első, amely innen származik.

Ez egyáltalán nem radioaktívabb, mint bármely más vodka. Bármelyik kémikus megmondhatja, ha lepárolsz valamit, a szennyező anyagok a visszamaradt termékben találhatóak meg. Így aztán vettünk valamennyire szennyezett rozst és vizet majd lepároltuk. Ezután arra kértük a Southamptoni Egyetemen dolgozó barátainkat, hogy nézzék meg találnak-e bármilyen radioaktivitás. De semmit nem találtak, minden a határérték alatt maradt.

- mondta Jim Smith, a Portsmouth-i Egyetem munkatársa.

Hát nem is tudom. Azért nem vennék rá mérget, de még csernobili vodkát sem, hogy kapós lesz az ital, bár mivel mostanában főként a népszerű sorozat miatt rendkívül nagy divat lett látogatni a területet, könnyen lehet, ha másként nem szuvenírként szépen fogynak majd az üvegek. Legfeljebb mindenki tovább ajándékozza majd.

Mindenesetre a remélt bevételből azokat az ukrán közösségeket szeretnék támogatni, amelyek még mindig szenvednek a katasztrófa következményeitől.