Nagyon szoros meccsre számítok - interjú Mirkóczki Ádámmal

Nyilván az erőforrás fölény irgalmatlan a túloldalon, azzal nem tudunk mit kezdeni, viszont ha a programunkat nézzük és azt, hogy hiteles emberek vannak mögöttem, szerintem jól állunk. A Fidesz kampánya is lényegében ezt erősíti – mondta a Zsúrpubinak Mirkóczki Ádám. Az ellenzéki összefogás közös polgármester-jelöltje szerint az egri Fidesz a botrányai után kétségbeesetten kapkod mindenfelé, főleg mivel látják, hogy a kormánypárt jó eséllyel elveszíthet egy fontos megyeszékhelyet.

Zsúrpubi: A közéletből való távozásra szólította fel a Fidesz egri elnöke, Martonné Adler Ildikó, mert „elképesztőnek” nevezte a most kiszivárgott, évekkel ezelőtti emailes üzenetváltását. Megfogadja a tanácsot?

Mirkóczki Ádám: Meglepetést fogok okozni: nem.

ZSPB.: Túl sok volt mostanában Egerben a fideszes botrány, amiről Mirkóczki Ádámmal kell elterelni a figyelmet?

M.Á.: A Fidesz egri kampánya nem éppen úgy alakult, ahogy – gondolom én – azt tervezték. Az ingatlanbotrány, a hangfelvétel, mások kicsinálása, a zsarolás nem volt számukra diadalmenet. Valamit elő kellett rólunk kotorni. Valójában ebben a levelezésben nincs semmi új, ezeket én a parlamenti vitákban is elmondtam. Ez arról szól, hogy a történelmi eseményeket nem a politikának kell meghatározni, a történészekre kell bízni. Nem is lejáratás ez, hiszen még kísérletnek is gyenge. Egyébként pont az a Fidesz áll elő ezzel, akinek a jelenleg is önkormányzati képviselője és képviselőjelöltje Orosz Lászlóné le „büdös zsidózta” Székhelyi József színművészt. Elég szánalmas ez az egri Fidesztől, de megértem, hogy Oroján hangfelvétele és az ingatlanbotrány után kétségbeesve kapkodnak mindenfelé.

ZSPB.: Oroján Sándor a hangfelvételre azt reagálta, hogy: „a személyemmel kapcsolatban megjelent híreket az ellenzéki kampánycirkusz részének tekintem, amellyel Mirkóczki Ádám korrupciós ügyeiről akarják elterelni a figyelmet.

M.Á.: Igen, szörnyű korrupciós botránnyal buktam le: Mivel van három gyermekem, vettünk egy új lakást Egerben és alanyi jogon járt a CSOK. Erre sikerült még egy telefonos lejáratókampányt is felfűzniük. Rögzítettük a felvételt, éppen a mai napon készült el a feljelentés. Azt állítják, hogy jogosulatlanul és törvénytelenül jutottam állami támogatáshoz ingatlanvásárlás céljából. Egyrészt, ha jogosulatlan lennék, akkor nyilván nem is kaptam volna, mert ez nem banktól jön, hanem a Magyar Államkincstártól. Másrészt, arról nem én tehetek, hogy Orbánék kihagyták a törvényből, hogy „kivéve az ellenzéki politikusok”. Ráadásul slendrián munkát is végeztek, mert kifelejtették belőle, hogy havi 48000 forint három gyermek után a családi pótlék, amit szintén kap a családom. Az ő logikájuk szerint ez is „jogosulatlan és törvénytelen” állami támogatás, akár a családi adókedvezmény három gyermekem után.

ZSPB.: 2018-ban a választókörzetén belül Egerben győzött. Akkor ráadásul még nem is valósult meg az ellenzéki összefogás. Talán fél a Fidesz, hogy elveszíthet egy fontos megyeszékhelyet?

M.Á.: Én egy nagyon szoros meccsre számítok. Nyilván az erőforrás fölény irgalmatlan a túloldalon, azzal nem tudunk mit kezdeni, viszont ha a programunkat nézzük és azt, hogy hiteles emberek vannak mögöttem, szerintem jól állunk. A Fidesz kampánya is lényegében ezt erősíti. Ha az ő szempontjukból itt minden rendben lenne, és az lenne a valóság, amit a Századvég kihozott, hogy Habis harminc százalékkal vezet előttem, akkor segítsenek a múlt hetet értelmezni:

hétfőn Novák Katalin, kedden Rétvári Bence, szerdán Gulyás Gergely, csütörtökön Tarlós István kampányolt Egerben. Ezzel párhuzamosan darálják a személyemet irgalmatlanul és telefonos lejáratókampányt indítottak.

Mindezt figyelembe véve, én úgy értékelem, hogy valóban nagyon szoros végeredmény lesz. A négy kimenetel bármelyikét el tudom képzelni.

ZSPB.: Az esetleges csalások leleplezésére is készülnek valahogy?

M.Á.: Egerben közel 50 szavazókör van és minden szavazókörben nem egy, hanem két delegáltunk lesz. Az a baj, hogy például a szervezett szállítást megakadályozni nem tudjuk. Nyilván arra is lesznek emberek, hogy a nagyon egyértelmű csalásokról videót, fotót készítsenek, de tudjuk, hogy ezekből az ügyekből igazából soha nem is lett semmi. Így nem is tudom, hogy mennyi energiát érdemes erre fordítani. Talán a jelenlétünk visszatartó erő lehet.

ZSPB.: Ha már a kampány ilyen módszerekkel zajlik, mire számít győzelem esetén? Milyen lehet a kapcsolat a kormánypártokkal, vagy akár Nyitrai Zsolttal? Főleg azok után, hogy pont az ő bizalmas fogalmazott úgy, hogy: "Ha valaki politizál és az ellenfelünk a politikában, a politikai térben, akkor azzal nem beszélgetünk, nem próbáljuk meggyőzni, hanem legyőzzük. Pont!"

M.Á.: Nem tudom, hogy ez politikai teljesítménynek számít-e, de azt el tudom mondani, hogy én ellenséget nem szereztem az elmúlt 10 év alatt, amióta országgyűlési képviselő vagyok. Számos kormánytaggal, fideszes emberrel kifejezetten korrekt munkakapcsolatban vagyok. Attól nem félek, hogy velem senki ne tárgyalna.

ZSPB.: Mi a helyzet a többi ellenzéki párttal? Az összefogás működhet a képviselő-testületben úgy is, hogy bizonyára nem egy témában vannak eltérő vélemények?

M.Á.: Személyi és nem pártalapon raktuk össze a csapatot, és ebben a közösségben senki nem gondolkozik úgy, hogy a kampány kedvéért összeálltunk, de aztán nem tudunk majd együtt dolgozni. Én más alapokra és más logikára helyeztem a kezdet kezdetén ezt az egész összefogást és ezt a közösséget. Az én személyem és a programom elfogadása volt mindenki részéről a fontos. Olyan szereplők vesznek ebben részt, akik velem és a programommal is azonosulni tudnak. Így egyáltalán nincs olyan félelmem, hogy a választás után ez nem működne.

ZSPB.: Az egyik programpont, hogy demokratikussá teszi a városvezetést. Ezek szerint most nem az?

M.Á.: Számomra nagyon fontos, hogy nem egyedül szeretném vezetni a várost. Egyetlen fontos döntést sem szeretnék úgy meghozni, hogy előtte nem kérem ki a lakosok véleményét. Erre lesz jó az elektronikus népszavazás.

Legyen szó egy Dobó tér átalakításról vagy bármiről, azt tartom a 0. lépésnek és feladatnak, hogy tájékoztatom a lehetőségekről vagy megoldási javaslatokról a lakosságot, és biztosítok mondjuk egy egyhetes időintervallumot, hogy mindenki mondjon véleményt, hogy A, B vagy C verziót szeretne egy adott ügyben. Én ezt halálosan komolyan gondolom, főleg annak tükrében, hogy az egriek jelenleg ki vannak szorítva mindenféle döntéshozatalból. A polgármester megszüntette a saját fogadóóráit, betiltotta a közgyűlési felszólalások lehetőségét, népszavazni képtelenség, nemhogy elektronikusan, hanem bárhogy. Mindenki ki van zárva mindenből.

ZSPB.: Miután nem egy korrupciós ügy került nyilvánosságra az utóbbi időben Egerből, ennek visszaszorítására rendelkeznek-e valamilyen tervvel?

M.Á.: Az ingatlanügyekkel kapcsolatban hatósági eljárás van folyamatban, tehát elvileg az megy a maga útján. Amennyiben én kapok bizalmat, azonnal szeretnék minden önkormányzat által kötött szerződésről egy átfogó vizsgálatot. Ami olyan, azt megtámadjuk, felmondjuk stb. Ennek egyik eklatáns példája az egri parkolóház. A jelenlegi konstrukció alapján ez egy soha meg nem térülő bérleti szerződése Egernek. Az ilyen ügyekkel nyilvánvalóan majd kezdenem kell valamit, ennek az első lépése, hogy egy független céggel átvilágíttatok mindent. Jelenleg jó kondíciókkal rendelkezik a város, ha viccelni szeretnék, akkor azt mondanám, hogy naponta átadnak két új Dobó teret. Nagyon úgy tűnik, hogy igyekeznek kisöpörni a kasszát, de ez mind akkor derül majd ki igazán, ha belelátunk a dokumentumokba.