Így végzi reggelente Habony szennylapja

Így végzi reggelente Habony szennylapja
Fotó: zsurpubi.hu

Orbán Viktor eltitkolt, letagadott, ám nagyon is jelen lévő tanácsadója, a restaurátorból lett médiaguru, Habony Árpád (akiről épp ma mondta ki a bíróság, hogy közszereplő) fele részben tulajdonosa annak a Modern Média Group (MMG) Befektetési és Vagyonkezelő Zrt.-nek, amely többek között a Lokál című napilap kiadásáért is felel. A lap naponta 150.000 példányban jelenik meg Budapesten, 300 terjesztési ponton lehet hozzájutni. Én általában nem kérek belőle, mert az extra puha, négyrétegű wc-papír mégiscsak kényelmesebb, de kíváncsi voltam, hogy az utcán az emberek hogyan fogadják, ezért kora reggel elindultam, hogy egy egyáltalán nem reprezentatív, de annál tanulságosabb felmérést végezzek a Lokál fogadtatásáról és fogyásáról.

Széll Kálmán tér. A tömegben az emberek ugrálnak a villamosok előtt, köztük békésen álldogálnak a piros mellényes lokálosok. A metrón kívül és belül összesen öt Lokálosztogatót láttam. Ellenben Lokált a kezekben nem sokat. Szemtanúja voltam annak is, ahogyan valaki elkért ötöt, majd azzal a lendülettel a kukába dobta. Egy másik kuka mellett pedig egy egész kötegnyi Lokál hevert a földön. Volt, aki messziről kikerülte a piros mellényes lányt, esélyt sem adva annak, hogy a kezében kössön ki egy Lokál. A metrón belül egy lokálos fiú nagyon lelkes volt, ugrált egyik embertől a másikig, ha így folytatta végig, szerintem leugrálta a maratont így kora reggel, 6 és 10 között. Már majdnem megsajnáltam, ugyanis egy Lokálnak sem sikerült gazdát találnia.A Deák téren, azon a területen, ahol összefutnak a metrók, szintén öten álltak. Itt már komolyan kezdtem őket szánni. A pékségnél sorban állva épp ráláttam az egyikükre.

Meg is számoltam, hogy hányadik ember vette el a Lokált azok közül, akik közvetlenül mellette haladtak el. Elment öt ember, a hatodik kérte. Elment hat, a hetedik átvette. Elment kettő, a harmadik vitt újságot. Elment nyolc és a kilencedik elvette. Ezután elment négy és az ötödik kérte. Harminc emberből mindössze öten. A mozgólépcsőn összesen 57 embert számoltam meg velem szembe jövet, akik már találkoztak az osztogatókkal. Közülük összesen ötnek a kezében volt Lokál. Mindezt - még egyszer hangsúlyozom - a forgalmas Deák téren, ahol még a hittérítők és a multilevel-ügynökök is több sikert érnének el. Az ingyenes napilap gyakorlatilag senkinek sem kell. Úgy látszik, az emberek nem szeretik a „saját tartalmat”, amennyiben az álhíreket, ferdítéseket és hazugságokat takar.

Az egyik állásportálon 765 forintos órabérben keresnek napilap osztására diákokat. Emellett fenn kell tartani a szerkesztőséget, fizetni kell a nyomdát, a szállítást, az irodát. Ennek költségét nem tisztünk felmérni, de éves szinten akár milliárdos tétel is lehet. Egy senkinek sem kellő napilapra ablakon kidobott pénznek tűnik. De legalább a hirdetésekre nincs gondjuk, hiszen a kormány kitömi a zsebüket. Közpénzből. Ami amúgy a miénk, csak szólok…