Orbán Viktor és Semjén Zsolt túl a barátságon

75 éves a KDNP, a születésnap alkalmából pedig hiánypótló dokumentumfilm készült a magyar kereszténydemokrácia történetéről. Megszólal benne Orbán Viktor is, aki elárulta, szövetségük túlmutat a barátságon.

A Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt szövetsége egy bajtársias szövetség, ez a szövetség túl a barátságon megold egy nagyon nehéz problémát, a modern politika egyik nehéz problémáját, amit úgy neveznek, az igazság és a többség problémája - fogalmazott Orbán.

A politikában ahhoz, hogy cselekedni tudjunk és jót tehessünk, többségre van szükség - emelte ki hozzátéve, hogy a többséget úgy kell megszerezni, hogy közben nem feledkeznek meg az igazságról sem. Szerinte az igazság többség nélkül "béna", nem tud hatni a politikában. A többség ugyanis igazság nélkül értelmetlenné válik, mert elveszíti morális alapjait és az igazi tágas, szellemi horizontot. Ezt oldja meg a Fidesz és a KDNP együttműködése azzal, hogy pártszövetséget alkotva indulnak minden egyes választáson - fejtette ki.

Orbán azt is elárulta, mi a KDNP dolga:

A KDNP dolga, hogy képviselje azokat az eszméket és értékeket, amelyek horgonyként rögzítik a pártszövetségüket. A Fidesznek pedig az a dolga, hogy a horgonykötél okos méretezésével olyan kört fusson be, amelynek segítségével begyűjtheti a többséghez szükséges szavazatokat. Így meglesz a többség és a horgony miatt sohasem veszíthetik el a szilárd szellemi, erkölcsi alapjaikat.