Családi otthonteremtési kedvezmény: Annyit ér, mint halottnak a CSOK?

Amit Orbánék támogatásként adnak, azt visszaszedik illetékben.

Van egy „kis” baj, az Orbán-kormány és a propagandagyárak által sikersztoriként eladni igyekezett otthonteremtési programmal.

Egyrészt az, hogy a kedvezmény összegénél nagyobb mértékben emelkedtek a lakásárak, aminek következményeként a fiatalok még távolabb kerülhetnek attól a céljuktól, hogy saját ingatlannal rendelkezzenek, másrészt a lakásvásárlás után fizetendő illetékekkel is számolni kell.

A vissza nem térítendő csok egy gyerekre 600 ezer forint, a használt lakások 16,7 millió forintos, országos átlagárával számolva ugyanakkor a 4 százalékos illeték 668 ezer forint.

- mutatott rá a Népszava.

A fővárosban szintén elég rossz a helyzet, itt a 32,7 millió forintos átlagár mellet az illeték 1 millió 308 ezer forint, a használt lakásokra két gyermek esetén 1 millió 430 ezer forintos támogatás jár.

Újépítésű lakások esetében pedig (27,8 millió forint az átlagár), 1 millió 112 ezer forint az illeték, ami kétszerese annak a támogatásnak, ami egy gyermek után jár.

Fontos megjegyezni azt is, hogy a 35 év alattiak első lakás esetében 50 %-os kedvezményre lehetnek jogosultak, ami az illetékfizetést illeti, azonban ez a gyakorlatban sajnos nem túl sokszor léphet érvénybe, hiszen ez csak a 15 milliót meg nem haladó lakások esetében igaz, ezen az áron pedig már nem csak a fővárosban, hanem a legtöbb városban sem lehet ingatlanhoz jutni, maximum olyanhoz, ami nagyon rossz állapotban van, illetve olyan településen, ahol nem nagyon van munkalehetőség.

Ráadásul  - mivel az Orbán-kormány alatt egyre inkább fogy a magyar - a kedvezmény feltétele a gyermekvállalás, csak az a gond, hogy az olyan fiatalok körében, akik első lakásukhoz próbálnak hozzájutni, ez még nem feltétlenül reális cél.

Ettől függetlenül persze a Marsi Anikó féléket vagy bármelyik szervilis, gyomorforgató fluffert, minisztert a jövőben sem akadályozza majd meg a valóság abban, hogy sikerként harsogják tele az étert azzal az otthonteremtési kedvezménnyel, ami egyre inkább úgy tűnik, hogy csak egy röviden időn belül kipukkanó lufi.