Itt az újabb magyar MLM-botrány - már az ismert cég vezetőjének autóit is lefoglalták!

Információink szerint komoly bajba jutott a magát MLM-guruként befuttató Páczelt Mihály és az általa birtokolt Lavan termékcsaládot forgalmazó Network-Positeam Kft. névre hallgató vállalat. A méregdrága kozmetikai, illetve sokszor gyógyítással kecsegtető készítményeket forgalmazó társaság ügyében a Gazdasági Verseny Hivatal (GVH) is vizsgálatot folytat.

A Lavan termékcsalád kapcsán - a hozzánk eljutott információk alapján - már a rendőrség is vizsgálja Páczelt Mihály korábban felvett és vissza nem fizetett kölcsöneinek ügyét. Sőt, úgy tudjuk, hogy ebben az ügyben már korábban jogerős, elmarasztaló bírósági döntés született, amelynek következtében Páczel ellen jelenleg is több végrehajtási eljárás zajlik. Az eljárások keretében foglalták le és vették zár alá az MLM-guru több autóját is.

A szóban forgó MLM rendszerben érdekeltté tett emberek számára nem túl sok okot ad a bizakodásra, hogy az internetes fórumokon számos helyen kétes értékűnek mondott, máshol „csodaszerként” kínált Lavan termékeket forgalmazó társaság 2016. évi 200 millió forint körüli árbevétele 2018-ra majd a felére csökkent. Egy MLM szakmában jártas szakértő szerint ez nem sok jót jelent, illetve hozzátette, hogy általában az ilyen mértékű árbevétel csökkenés a cégek nagy részénél néhány hónapon belül csődhöz vezethet. Mint mondta, ez főként abból a bizalomvesztésből adódik, hogy elillan a vezetőbe vetett hit, s ezáltal varázstalanodik a cég, illetve a termék; így hitelét veszti - az MLM-rendszerekben rendkívüli jelentőséggel bíró - jövőben elérhető jutalék reménye. Forrásaink szerint a cég piaccsökkenése, a hatósági vizsgálatok és végrehajtások akár néhány hónapon belül megpecsételhetik Páczel és az általa képviselt Lavan termékcsalád sorsát.

Nem szeretnénk prejudikálni, de az is beszédes, hogy a már említett Network-Positeam Kft. fő tevékenységi köre - a szerek hatásosságáról általában erősen árulkodó - „egyéb élelmiszer-kiskereskedelem”.

Egyes információk szerint már maguknak a termékeknek a jogszerű forgalmazása is megkérdőjelezhető, ezekről a körülményekről majd egy következő cikkben adunk részletes híradást.

Próbáltuk elérni magát az MLM-gurut, Páczelt Mihályt is, aki azonban a cikk megjelenéséig nem válaszolt az emailben elküldött kérdéseinkre. Talán nem véletlenül…

(Főkép: youtube.com)