Bogár Lászlóé a hét vicce: „Jelenleg a legnagyobb érték Magyarországon a gondolat és a közbeszéd szabadsága”

Ki mással osztotta volna meg gondolatait az ultrafideszes közgazdász, Bogár László, mint a Demokratával, ahol az EP-ben zajló jogállamiság vita után pont arról beszélt, hogy Magyarországnál tökéletesebb demokrácia gyakorlatilag nem létezik, sőt a nyugati világban rohadt szar az élet a hazaihoz viszonyítva.

Jelenleg a legnagyobb érték Magyarországon a gondolat és a közbeszéd szabadsága. Szabadon lehet olyan elbeszélési módokat is alkalmazni, amiket az uralkodó észjárás a világ legtöbb részén üldöz. Nyugat-Európában ezerszer meggondolja bárki, hogy ki merje-e mondani mindazt, amit egyébként a józan ész mondatna vele. Ennek lehetőségét a valóságról való tudásunk teremti meg. Mindenki érzékeli, hogy az elmúlt tíz évben a rendszerváltás első húsz évéhez képest jelentősen javult a helyzet. Mi nevén nevezhetjük a dolgokat, miközben a tényt, az igazságot és a valóságot a világ más részein egyre zavarosabb, hamis fogalmakkal helyettesítik. A nyugati médiagépezet ma már alkalmas arra, hogy tetszőleges tényeket, áligazságokat és látszatvalóságot gyártson, hatalmas feszültséget és kiszolgáltatottságot keltve ezzel az emberekben, ami hosszabb távon általános értelmi és erkölcsi lezülléshez vezet. A legtöbben ugyanis érzik, hogy nem az az igazság, amit a hatalmas médiagépezet sugall, de a hatalom bünteti, aki kilóg a sorból. Ez odáig vezetett, hogy egy teljes társadalom képes a saját létérdekeivel tartósan szembemenni

– mondta Bogár László arra a kérdésre válaszolva, hogy hogy tud igazodni Magyarország a nagyvilág nehézségeihez.

A „sztárközgazdász” szavait valójában nem is nehéz magunkévá tenni, csak egészen apró változtatás szükséges rajta:

Magyarországon ezerszer meggondolja bárki, hogy ki merje-e mondani mindazt, amit egyébként a józan ész mondatna vele. Ennek lehetőségét a valóságról való tudásunk teremti meg. Mindenki érzékeli, hogy az elmúlt tíz évben a rendszerváltás első húsz évéhez képest jelentősen romlott a helyzet. Mi nem nevezhetjük nevén a dolgokat, miközben a tényt, az igazságot és a valóságot a világ más részein igen. A kormánypárti médiagépezet ma már alkalmas arra, hogy tetszőleges tényeket, áligazságokat és látszatvalóságot gyártson, hatalmas feszültséget és kiszolgáltatottságot keltve ezzel az emberekben, ami hosszabb távon általános értelmi és erkölcsi lezülléshez vezet. A legtöbben ugyanis érzik, hogy nem az az igazság, amit a hatalmas médiagépezet sugall, de a hatalom bünteti, aki kilóg a sorból. Ez odáig vezetett, hogy egy teljes társadalom képes a saját létérdekeivel tartósan szembemenni.

Így már azért közelebb van a valósághoz, nem?