Babaváró ide vagy oda, egyre kevesebb gyerek születik

Ezt ráadásul nem a balliberális médiatúlsúly írta meg, hanem a Novák Katalinnak is számtalanszor hivatkozási alapként szolgáló KSH. És a jelek szerint nem is kívánják ezt orvosolni kormányrészről.

A KSH legfrissebb adatai szerint 2019 januárja és novembere között 81 341 gyermek jött világra, ami 1274-gyel, 1,5%-kal elmaradt a 2018. január–novemberi születésszámtól. A természetes fogyás a 2018 első tizenegy havi 36 282-vel szemben 36 623 fő volt, ami 0,9%-os növekedést jelent.

Éppen ezért Jakab Péter írásbeli kérdéssel fordult Orbán Viktorhoz annak érdekében, hogy várható-e olyan komplex intézkedéscsomag kialakítása, amely pozitív hatással lehet a gyermekvállalási kedv emelkedésére.

A Jobbik elnökének levelére nem Orbán Viktor, hanem Rétvári Bence válaszolt, ezt a választ pedig szofisztikáltan körülírni nehéz, ezért inkább mutatjuk:

"Mi Önökkel ellentétben nem szaporítani való haszonállatokhoz hasonlítjuk a gyermekvállalás előtt álló fiatalokat." (Csupán tenyészkancának a nőket, a gyereket meg hitelalapnak, de az nem gond - a szerk.)

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szerint teljes termékenységi arányszámot tekintve jobban teljesít 2010-hez képest a kormányzat. Másrészt rendkívül kedvező előjelnek tartja, hogy az utóbbi években növekedett a házasságkötések száma. A házasságkötések "reneszánszáról" ugyebár Novák Katalin is ódákat zengett, erről már írtunk bővebben.

Jakab Péter az Alfahírnek értékelte Rétvári válaszát, úgy fogalmazott, hogy az ilyen és hasonló, tartalmilag semmitmondó válaszokkal nem őt vagy a mindenkori kérdezőt bántják meg, hanem a széleskörű közvéleményt, a választópolgárokat, köztük a saját szavazóikat veszik semmibe.