Ki a magyar író és ki dönti el, hogy ki az?


Amartya Sen Nobel-díjas indiai közgazdász igazán sokat tett a szegénység problémainak megértéséért. Teljesítményéből sokak szemében némileg levon az a tény, hogy kiváló dolgozatait cambridge-i otthonaiból (mert kettő van neki, egy Cambridgeshire-ben, egy pedig Massachusetts-ben) Emma Rothschild (a Rothschild vagyon egyik örökse) férjeként írja. Nekünk pedig itt van egy önjelölt kultúrpápa, akinek majdnem olyan fenyegetően villog a szemüvege, mint Lavretiy Beriajé vagy Révai Józsefé.

Aki vitapartnereit - a Fidesz legjobb hagyományai szellemében (lásd. "karatés Habony") ujjaik eltörésével fenyegeti, miközben olyan vállas, mint egy sörösüveg, mellesleg magát megveszekedett Orbán-imádónak tartja.

Természetesen kulturnyikunk irodalmi teljesítménye nem hasonlítható Sen közgazdasági teljesítményéhez - sőt őszintén szólva semmilyen komoly produktummal nem büszkélkedhet kommiszárunk - mégis magas lóról ítélkezik és ebrudal ki szerzőket a pártmegbízatásként igazgatott intézményből és szándékai szerint a magyar irodalomból.

Hősünk (akit egyébként Demeter Szilárdnak hívnak) egy konferencián a minap arról értekezett, hogy kellene egy "könyvtörvény" (ilyen Goebbelsnek is eszébe jutott) aminek alapján el lehetne dönteni, melyik író magyar és melyik nem:

Vannak olyan íróink, akik rájöttek, hogy vannak olyan témák, amiket, ha megírnak magyarul innen Közép-Európából, és lefordítják bizonyos nyelvterületekre, akkor azok már eladható termékek. Ezek az úgynevezett exportra termelő írók, de nem magyar írók. (Demeter ide sorolja Konrádot, Nádast, Krasznahorkait, Esterházyt, stb..)

Folytathatnánk a gondolatot, hogy vannak olyan nemzettársaink, akik rájöttek, hogy sokkal jövedelmezőbb Magyarországon, egy zsíros pártbeosztásból küzdeni a magyar sorskérdések harcaiban, mint a "nemzet napszámosaként" tanítani, büszke székelyként, egy székely faluban. Talán kulturnyikunk nemzeti hevülete is hitelesebb lenne, ha - mint a Benedek Elek Tanítóképzőben diplomát szerzett tanító -   a székely gyermekeket oktatná a magyar kultúrára?

(Olvasónktól)