„Úgy érzem, hogy két szárnyam van: az egyik a vers, a másik a mese és szépen repülök"

Csukás Istvánra emlékezünk, aki pont két éve hunyt el.

Csukás István, A Süsü, a sárkány, a Nagy Ho-ho-ho horgász, a Mirr-murr kandúr vagy éppen a Pom-pom összes meséinek megálmodója azt vallotta, hogy az "élethez barátság kell, meg jó idő, öröm és egy kis hit".

A Nemzet Művésze címmel és Kossuth-díjjal is kitüntetett írót és költőt a hatvanas években titkosrendőrök figyelték meg, amiről egy vele készült interjúban csak mosolyogva annyit mondott, hogy mindig tudta, hogy ki a megfigyelő, mert a „csórikám egész este csak egy fröccs mellett üldögélt.”

A szinte megszámlálhatatlanul sok mese, ifjúsági regény és vers közül első igazi átütő sikerét a Keménykalap és krumpliorr című ifjúsági regényből készült film hozta meg, amelyet a világ legjobb gyerekfilmjének választottak. Csukás István szeretett élni, mert elmondása szerint hatalmas hitet kapott a gyerekirodalomtól. Balatonszárszón 2001. június 26-án nyitotta meg kapuit a Csukás Színház, amely épület szomszédságában töltötte fél életét a művész. A mindig mosolygó és jókedvű író egy napon született Hans Christian Andersennel, amelyet sorsszerű jelentőségű momentumnak fogott fel.

Csukás István 83 éves korában hagyta itt a földi „mesevilágot”.   

(A cikk első változata 2020. február 24-én jelent meg.)