Így kérdez egy BBC alapelveit követő közmédiás riporter

Fábián Barna zsenialitásával a BBC szerkesztői és hírszerkesztési alapelvei úgy fonódnak össze, mint Ginger Rogerst és Fred Astaire a Flying Down to Rio című filmben.

Az Igazságügyi Minisztérium létrehozta a Digitális Szabadság Munkacsoportot. E történelmi pillanatot pedig Varga Judit értékelhette a az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában, akit Fábián Barna "kérdezett".

Mint megtudtuk, a munkacsoport "a nemzetközi technológiai cégek működésének átláthatóvá tételét tűzte ki célul".

Adatokat, információkat gyűjtenek rólunk, elemzik, befolyásolják fogyasztási szokásainkat. Ha nem fizetsz egy szolgáltatásért, lehet, hogy te magad vagy a szolgáltatás. Kattintásainkkal magunkról adhatunk ki információkat. Korunk egyik legnagyobb kihívása, hogy képesek leszünk-e uralni a technikát, vagy a technika uralja majd életünket - mondta Varga.

Na, de van-e ötleted, hogy milyen szerkesztői bravúrral csalta elő a BBC elveit követő Fábián Barna eme közönség elől gondosan elrejtett információt? Nyitókérdésére - mint számos alkalommal - bizonyára sokat készült, ritkán látunk ilyen bátorságot riporterek részéről:

Nagyon érett már egy ilyen munkacsoport felállítása, mert az okokat már hónapokkal, évekkel ezelőtt ismertük. Mi lesz a feladata konkrétan ennek a bizottságnak? - tette fel a váratlan kérdését Barna.

Reméljük, a BBC-nél azért ezt nem hallották.