Magyarország a családon belüli erőszak témájában a sötét feudalizmus korában van

Nőnaphoz kapcsolódó sajtószemináriumot tartottak az Európai Parlamentben, ahol a nőket érintő leggyakoribb témák kerültek szóba. A Jobbik is kiemelten foglalkozik a nők helyzetével, 10 különböző médium sajtó képviselőinek kérdéseire Gyöngyösi Márton, a párt EP-képviselője válaszolt.

Kidolgozás alatt van a Jobbik nőkre fókuszáló programja, és eltökélt szándékuk, hogy továbbra is sokkal többet foglalkoznak majd nőügyekkel, mint a magyar kormány. Gyöngyösi Márton a sajtó kérdéseire adott válaszaiban négy különböző pontra tért ki: A családon belüli erőszakra, a parlamenti kvóta kérdésére, a férfiak és nők közötti bérkülönbségre, illetve a családtámogatásra.

Mint elmondta, az isztambuli egyezmény ratifikálása, elfogadása folyamatosan napirenden van az EP-ben is. A Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke többször beszélt róla, hogy beépítenék az európai jogba is, így minden ország köteles lenne elfogadni.

Bár vannak hibái ennek az egyezménynek, de mindent egybevetve pozitív üzenete van. Teremt egy keretet, amit nemzetállami szinten tartalommal lehet megtölteni. Magyarország a családon belüli erőszak témájában a sötét feudalizmus korában van. A jogszabályok rendben vannak, a jogalkalmazás azonban katasztrofális. Az isztambuli egyezmény a középpontba helyezi az edukáció kérdést, tehát azt, hogy bírók, jogászok, tanárok, ügyészek stb, felismerjék a zaklatást és tudják is kezelni. A gond az, hogy a legtöbb ember nem is tudja definiálni a zaklatást vagy a családon belüli erőszakot Nem titok, valóban vannak hibái az egyezménynek, de ezeket inkább korrigálni kell, nem elvetni emiatt a jó rendelkezéseket is – mondta el Gyöngyösi Márton.

A kvóták kérdésével kapcsolatban - hogy 50-50 százalék arányban legyenek a női és férfi képviselők az EP-ben -, hogy társadalmilag fejlett országokban ez egy jó megoldás, de Magyarország itt még nem tart. Gyöngyösi szerint Svédországban pl. nagyon pozitív hatásokat fejtett ki, de mi valószínűleg fordítva ülnék fel ezzel a lóra, és ettől nem várhatjuk, hogy itthon rend legyen a fejekben és a lelkekben.

Magyarországon először az akadályokat kell lebontani, leépíteni a rossz, megkövesedett sztereotípiákat, lehetőségeket nyitni, és aki alkalmas egy pozícióra, az kerüljön oda – fogalmazott a Jobbik EP-lépviselője.

Gyöngyösi úgy véli, inkább ki kellene küldeni három államtitkárt Skandináviába nyári körútra, hogy kérjenek szakmai segítséget, hiszen ők 30-40 éve erre építik a társadalmukat, tudnának tanácsokat adni.

A férfiak és nők közötti bérkülönbségről elmondta, hogy a jobbik fő törekvése a Bérunió, ami nem kifejezetten a férfi-női különbségekre koncentrál, hanem elsősorban a földrajzi eltérésekre Kelet- és Nyugat-Európa országai között.

A megoldásnak része kell, hogy legyen a részmunka ösztönzése és a rugalmas munkarend. Ebben alkalmazkodni kell a korunk kihívásaihoz, trendjeihez. A nők is tömegével kerülnek ki a felsőoktatási intézményekből, elképesztő ambícióval, tettrekészséggel, ezeket az energiákat nem elfojtani kell, hanem ösztönözni, megnézni, hogy férfi és nő hogyan tud együttműködni: a modern kor igényeihez párként hogyan tudnak alkalmazkodni. A férfiak számára is meg kell nyitni azokat a lehetőségeket, melyek a nők számára adottak. Pl. a GYED extra egy jó előrelépés, hiszen ezáltal a férfiak is otthon maradhatnak az újszülöttel, kivehetik a részüket a szülés utáni teendőkből, a háztartás fenntartásából – jelentette ki Gyöngyösi.

A családtámogatással kapcsolatban kiemelte, hogy a kormánypropaganda, miszerint ők a családtámogatással a nőket segítik - és ezáltal a „nőügyek” ki vannak pipálva - egy teljesen rossz megközelítés. Gyöngyösi szerint a családtámogatás nagyon fontos dolog, de ugyanakkor rettenetes következményei lesznek a családok eladósodottságának.

Elképesztő katasztrófa felé zakatolnak a magyar családok azzal, hogy a kormány olcsó hitelt eresztett a nyakukba családtámogatás címszó alatt. Ez óriási pszichés nyomás alá helyezi a párokat, főleg azoknál, akik úgy vállalnak pénzért cserébe gyermeket, hogy a meddőség problémájával is szembe kell nézni – mondta.

Mindez Gyöngyösi szerint pénzügyi válságot fog előidézni. Erről külön Facebook-bejegyzésében is beszámolt.