Felkészültünk: Annyira rosszak a tapasztalatok, hogy a külföldiek nem mernek szólni a hatóságoknak a koronavírus miatt

Kásler Miklós már január végén büszkén jelentette ki, hogy "minden magyar kórház felkészült az új koronavírusos betegek fogadására". Egyre inkább úgy tűnik azonban, hogy nemhogy január végén, hanem most, kilenc hivatalos magyarországi fertőzött tudatában sem vagyunk felkészülve. Ezt akkor is sejthettük, mikor az emberminiszter egyetlen kérdésre sem tudott értelmesen válaszolni a múlt heti sajtótájékoztatón.

Orbán emberminisztere szerint azért nem derült ki időben, hogy az első két fertőzött diák közül az egyik a Szent István Egyetemre járt, mert nem mondta el. A koronavírussal kapcsolatos sajtótájékoztatón mindez így került a köztudatba:

Kásler: Azért nem derült ki, mert nem mondta meg.

Újságíró: Hogyhogy nem mondta meg?

Kásler: Hát nem mondta meg.

Most úgy tűnik, hogy a "nem mondta meg"-effektus egyre jobban terjed a külföldiek körében.

Az Index telefonon érte el a karanténban lévő SOTE-s diákok közül az egyiket, aki szerint

annyira megroppant a bizalom a külföldi diákok részéről, hogy többen félnek bejelenteni a magyar hatóságoknál a potenciális érintkezést fertőzött társukkal, ezért inkább magánorvosnál vizsgáltatják magukat.

A lap szerint az ok, hogy sokakat a bevándorlási hivatallal és a rendőrséggel fenyegettek, ráadásul a karanténban lévő hallgató által elmeséltek szerint a hatósági intézkedések közben inkább a káosz uralkodott, mint a felkészültség.

Miután a miniszteri szerepben tetszelgő Kásler Miklósnak sem volt többnyire fogalma semmiről, mindez egyáltalán nem is meglepő.