Jobbik: Rendelje el a kormány az iskolák és óvodák bezárását!

Az ellenzéki párt a gyerekek és a családok védelme érdekében cselekvésre szólította fel Orbánékat.

Most már több uniós ország van, amely bezárta közoktatási intézményeit a még komolyabb koronavírus–járvány kialakulásának megakadályozása érdekében. Most hazánkban is a védekezés a legfontosabb feladat. Indokoltnak látja és azt is követeli a Jobbik, hogy a kormány rendeljen el tanítási szünetet és zárja be iskoláinkat, óvodáinkat azonnali hatállyal. Azért látjuk szükségesnek ezt az intézkedést, mert minden erőnkkel azon kell lennünk, hogy megakadályozzuk, hogy még nagyobb járvány alakuljon ki Magyarországon. Gyermekeink, az őket tanító pedagógusok és áttételesen a több százezer család védelme kell, hogy az első legyen most - írja keddi közleményében a párt.

A Jobbik azt is javasolja - összhangban más országok hasonló gyakorlatával -, hogy az Olaszországból visszatérő magyar és külföldi állampolgárokat hétfőtől kötelezzék két hetes házi karanténra. Mindezekre azért van szükség, mert az elmúlt napokban észlelt új koronavírus gyanús esetek jó része a fertőzött olasz területekhez kötődik.

A párt szerint mivel több gyanús eset az előző napokban fuvarozókkal kapcsolatban merült fel, azt tanácsolják a kormánynak, végezzen kiemelt ellenőrzéseket a teherszállító közúti vállalkozásoknál és segítse minden védekezéshez szükséges eszközzel munkájukat a munkavállalók és családjaik védelmében.

Mint ahogy arról tegnap beszámoltunk, a Jobbik Kásler Miklós és az Orbán-kormány tehetetlenségét látva tegnap is közleményt adott ki, abban Lukács László, a párt egészségügyi szakpolitikusa felszólította a kormányfőt, hogy távolítsa el alkalmatlan miniszterét az EMMI éléről.

Olaszország egyébként már ott tart, hogy az olasz miniszterelnök bejelentette: az egész országra kiterjesztik a karanténintézkedéseket, vagyis nem lesznek sportesemények, nem nyitnak ki a mozik, szórakozóhelyek, kocsmák, konditermek, közlekedni csak munka és vészhelyzet miatt lehet.

A római magyar nagykövetség az oldalán közleményben tájékoztatta az Olaszországban tartózkodó magyar állampolgárokat az intézkedésről, és egyúttal arra kérik őket, hogy minél hamarabb induljanak haza. Ugyanakkor a hazajutásban  nem tudnak segíteni.