Hirtelen fontosak lettek a kormánynak az egészségügyi dolgozók

Természetesen nem a béremelés tekintetében. Csak szóltak nekik, hogy álljanak készen a munkára.

Orbán Viktor és Kásler Miklós mindenkit nyugtatgatott a koronavírus magyarországi megjelenésekor, hogy mindenhol megfelelő számban állnak rendelkezésre az egészségügyi szakdolgozók. Persze, tudjuk jól, hogy ez nem igaz. Még Orbán is elismerte a január eleji sajtótájékoztatóján, hogy 

a legnagyobb probléma a szakdolgozók, nővérek elvándorlása.

Akkor 72 százalékos béremelést ígért, de csak fokozatosan, hiszen mint mondta, "nem lehet mindent egyszerre és azonnal". Azt nem tette hozzá, hogy 2010 óta kormányoz a Fidesz-KDNP.

Na, most, miután a 10. éve szarja le magasról az egészségügyi szakdolgozókat a kormány, most hirtelen nagy szüksége lett rájuk. És ezt a szükséget sikerült egy pofátlan közleménnyel is kifejezni. Az operatív törzs miután értékelte az Európában és Közép-Európában zajló fertőzések egyre növekvő számát, felhívással fordul a kórházak vezetőihez:

"A Pintér Sándor belügyminiszter és Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere által aláírt felhívásban arra kérjük a kórházak vezetőit, hogy az egészségügyi és műszaki-gazdasági dolgozók a járványhelyzet idejére szüneteltessék vagy halasszák későbbi időpontra külföldi utazásaikat saját maguk, családjuk és a betegek élete, biztonsága és egészsége érdekében.

Arra kérjük a kórházigazgatókat, hogy hívják fel a dolgozóik figyelmét, hogy egészségük megőrzése nemzetbiztonsági érdek, hiszen a betegbiztonság és az egészségügyi ellátás biztosításához kiemelten fontosnak tartjuk az egészségügyi ellátó személyzet egészségének és munkaképességének megőrzését. Kérjük őket, hogy maradjanak most itthon, és legyenek elérhetőek!" - áll a közleményben.

És bumm, így lesz az egészségügyi dolgozók egészségének megőrzése nemzetbiztonsági érdek. Azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akiknek amúgy az egészsége pont annyira érdekelte egy hosszú évtizedig a kormányt, mint az, hogy több ezren halnak meg Magyarországon kórházi fertőzések következtében, indokolatlanul, vagy hogy 500 helyen nincs háziorvos se. És azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik siralmas fizetésért kénytelenek nap mint nap harmadik világbeli kihívásokkal szembenézni.

És ez csak az egyik része a hatalmas problémának. A másik, hogy még a pofátlan felszólításuk után, a járvány idején sem biztosítanak számukra elegendő és megfelelő védőeszközt. Miközben egészségük nemzetbiztonsági érdek. Lenne. A sebészi maszk ugyanis nem véd, az FFP3 maszkokból pedig nem, vagy alig kapnak. Bár állítólag folyamatosan gyártják őket. Csak épp nem jutott még el azokhoz, akikhez kéne.

Vajon minek kell még történnie ahhoz, hogy az Orbán-kormány ne vegye teljesen semmibe az egészségügyi szektort?