Orbán ígérete már most megbukott a vírus elleni küzdelemben

Pont egy héttel ezelőtti sajtótájékoztatón jelentette ki Orbán Viktor magabiztosan, hogy nem lesz hiba a vírus elleni védekezésben. Jelentjük: már most van.

A kormánytól ez a helyzet azt követeli meg, hogy biztosítsuk a védekezési munkához szükséges forrásokat. Ebben nem lesz hiba. A szakembereknek is meg az ország közvéleményének is ígérhetem, hogy a vírus elleni küzdelemnek anyagi gátja, akadálya Magyarországon nem lesz – mondta Orbán március 5-én az operatív törzs első sajtótájékoztatóján.

Azóta számtalan jelzés ékezett, hogy a járvány idején nem biztosítanak az egészségügyi dolgozók számára elegendő és megfelelő védőeszközt. Miközben közölték: egészségük nemzetbiztonsági érdek. A sebészi maszk nem véd, az FFP3 maszkokból pedig nem, vagy alig kapnak, bár állítólag folyamatosan gyártják őket.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán elismerte a koronavírusról tartott sajtótájékoztatóján, hogy valóban vannak nehézségek azoknak a maszkoknak a beszerzésében, amik tényleges védelmet nyújtanak a koronavírus ellen.

És ez egyúttal azt is jelenti, hogy Orbán Viktor egy héttel ezelőtt megint nagyképű kijelentést és ígéretet tett, hiszen már most akadályokba ütközött a védekezés. És hol vagyunk még a járvány lecsengésétől!

A Magyar Orvosi Kamara szintén szerdán sajtótájékoztatón közölte, hogy a háziorvosoknak egyelőre egyáltalán nem jut a koronavírus ellen teljes védettséget nyújtó maszkokból.

Az EMMI válasza hamar meg is érkezett: ez valótlanság. Szerintük minden kórházban bőségesen rendelkezésre állnak a megfelelő védőeszközök az orvosoknak, a nővéreknek és szakdolgozóknak.

Tehát, csak hogy értsük: A dolgozók jelzik, hogy nincs maszk. Gulyás végre elismeri, hogy tényleg nincs. Az orvosi kamara szól, hogy mivel nincs, kéne. Az EMMI reagál, hogy hazugság, hogy nincs.

Így kell kinézni egy felelős miniszterelnök és kormány reakciójának. Ja, nem.