Orbán meddig vár még? - A kijárási tilalmat harsogja Európa

Az Operatív Törzs pénteki sajtótájékoztatóján (igen, azon, ahol csak emailben lehet kérdezni) 923-adszorra is elmondta Müller Cecília, hogy nyomatékosan megkérnek mindenkit, hogy maradjanak otthon. Az idősek meg főleg. Kijárási tilalmat azonban továbbra sem terveznek annak ellenére, hogy szinte egész Európa ennek szükségességét harsogja.

A brit Sky News stábját beengedték forgatni a koronavírus-járvány által legjobban sújtott észak-olasz város, Bergamo egyik kórházába, ahonnan az orvosok azt üzenték:

ez vár minden országra, ha nem rendelnek el sürgősen kijárási tilalmat.

Az intézkedést egyre több európai országban vezetik be, hiszen az egyszerű kérés a legtöbb helyen nem vált be.

Madridban rendőrségi drónok figyelmeztetik a spanyolokat a kijárási tilalom betartására. A szigorú óvintézkedést vasárnap vezették be, miután egyetlen nap alatt csaknem duplájára nőtt a koronavírus járvány halálos áldozatainak száma.

Franciaországban százezer rendőr ellenőrzi a kedd déltől érvényes óvintézkedések betartását. A franciák csakis halaszthatatlan ügy miatt hagyhatják el otthonaikat. A kollektív karanténként emlegetett kijárási tilalom megszegői akár 46 ezer forint értékű bírságra számíthatnak. 

Belgiumban szerda déltől korlátozzák a kijárást, egyelőre április 5-ig. Brüsszelben üresek az utcák, az ott élők többsége egyetért az intézkedéssel.

Szerbiában szerda 10 órától nem léphetnek az utcára a 65 év felettiek, az ötezer lakosnál alacsonyabb népességű településeken pedig a 70 év felettiek. Akik nem tartják be az elővigyázatossági intézkedéseket, azok akár 150 ezer dináros (442 500 forint) büntetéssel is sújthatók. Ezen kívül a kormány este 8 és reggel 5 óra között kijárási tilalmat vezetett be. Az idősek lakóhely-elhagyási tilalmát itthon a Jobbik javasolta a kormánynak, egyelőre még hiába.

Kijárási tilalom van Ausztriában, Szlovéniában és több német tartományban is, de Európán kívül sem akarják megvárni a vírus durva elterjedését, ma éjféltől például Kalifornia is zárlat alá kerül.

A magyar kormányt a jelek szerint mindez nem érdekli, Orbán a Kossuth Rádióban is csak annyit mondott, hogy aggódnak és kérnek, de tiltó intézkedést nem terveznek. Ezt erősítette meg délután az Operatív Törzs is. Vajon mire várnak?