Egyértelművé vált, hogy Orbán nem a korona ellen küzd, hanem a koronáért

Megtörtént, amire számíthattunk: Orbán megszavazta volna magának a teljhatalmat, az ellenzék nemmel voksolt. Mivel a képviselők négyötödének támogatására lett volna szükség ahhoz, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot sürgősséggel tárgyalják, most még nem sikerült átvinni a lex Covidot. A kormánypártok a kétharmad birtokában azonban vélhetően pár nap múlva megszavazzák rendes ügymenetben a jelenlegi javaslatot.

Az ellenzéki frakcióvezetők napirend előtti felszólalásukban kivétel nélkül mindannyian leszögezték: amennyiben Orbán határidőt szab a veszélyhelyzet meghosszabbításának, azonnal támogatják a rendkívüli jogrendet, hiszen abban mindnyájan egyetértenek, hogy erre szükség van. 

Ezt az ötletet Harrach Péter vetette el rögtön, szerinte az Orbán-kormány már bizonyította, hogy megérdemli a bizalmat. Sőt, a bizalmat már az első Orbán-kormány is kiérdemelte 1998-2002-ig. Kocsis Máté pedig közölte: nem lehet ebből bizalmi kérdést csinálni. Majd javasolta az ellenzéki pártoknak, menjenek ki a teremből, azzal is segítenek. 

Az ellenzék nem ment ki, inkább nyomatékosították: nem asszisztálnak Orbán megkoronázásához. 137 igen, 52 nem arányában nem szavazták meg a házszabálytól való eltérést.

A miniszterelnök ugyanis olyan felhatalmazást kért ma a parlamenttől, amire egész Európában nincsen példa. Természetes, hogy az ellenzék ezt a törekvését nem támogatta, így a Fidesz kommunikációs ocsmánysággenerátorának felpörgésére kell felkészülni, ami a nemtelen politikai támadásokat illeti. 

Mindeközben már külföldi lapok is arról cikkeznek, hogy Orbán a járványt használja fel hatalma kiterjesztésére. A Süddeutsche Zeitung szerint több olyan európai ország is van, ahol a kormány a koronavírus-járvány jelentette vészhelyzetet arra igyekszik felhasználni, hogy hosszú távon nagyobb hatalomra tegyen szert. Hazánkkal kapcsolatban azt írták:

Magyarország miniszterelnöke gyorsan cselekszik. Magyarország miniszterelnöke már régen rendkívüli helyzetet hirdetett a koronavírus elleni küzdelem jegyében, a határokat lezárták és most hatalma bővítésébe fogott. Egy új törvény lehetővé tenné számára, hogy a veszély elhárítása érdekében akár korlátlan ideig rendeletekkel kormányozzon.

Az Iránytű Intézet által készített reprezentatív felmérésből pedig kiderült, a magyar emberek többsége nem bízik a miniszterelnökben, ami nem csoda, hiszen Orbán eddig is mindenre képes volt a hatalomért, most pedig látható, hogy hatalmi törekvéseit még veszélyhelyzet idején is előtérbe helyezi.