Bohumil Hrabal nehéz időkben sem vesztette el humorérzékét

Hogy milyen volt az író élete? Hrabalt a sörgyár világa már gyerekkorában jobban vonzotta az iskolánál, ebből az alapélményből született a Sörgyári capriccio krónikája, jóllehet, az író azért később elvégezte a jogi egyetemet.

Felidézhetnénk számtalan írásában megjelenített cseh kisvárosi kispolgár világát, vagy éppen később az író kultikussá vált prágai törzshelyét is, az Arany Tigris sörözőt.

Meghatározó jelentőségű volt Hrabal életében rövid ideig tartó vasúti forgalmista léte is, ami ihlető forrásként szolgált a Szigorúan ellenőrzött vonatok című könyvéhez. Ez utóbbiból Oscar-díjas film született.

Hrabal dolgozott fizikai munkásként is az ötvenes években, de volt biztosítási ügynök is. Kismillió tapasztalatot gyűjtött és szívott magába az élet nem éppen napfényes oldaláról, de humorérzékét nem veszítette el. Optimizmusa sokunknak szolgálhat a mai emberpróbáló időkben is egy kis lelki táplálékként, hiszen Hrabaltól származik az az idézet is, hogy:

A világ mindig gyönyörű, nem azért, mintha valóban az volna, hanem azért, mert én úgy látom.

Sokan még az író tudatosan eltervezett fekete humorának tudták be halálának abszurditását is, miszerint galambetetés közben zuhant ki egy prágai kórház ötödik emeletéről.   

(A cikk első változata 2020. március 28-án jelent meg.)