Koronavírus-jelentés: A járvánnyal kapcsolatos hírek a nagyvilágból

A koronavírus-járvány jelenleg az egész világ napi „működését”, életritmusát befolyásolja. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy például olimpia utoljára a világháború idején maradt el, most mégis elhalasztották a nyárra tervezett legnézettebb sporteseményt. Súlyos globális problémáról van szó. Rendszeresen jelentkezünk egy összefoglalóval, amiben konkrét adatokat is közlünk. 2020. március 31-én így festett a helyzet.

USA: a fertőzöttek száma 178 322, a halottak száma: 3561

New York polgármestere közölte, hogy több száz egészségügyi alkalmazott érkezik a városba segíteni a helyi orvosoknak, ápolóknak. A Central Park után a New York-i központi teniszcentrumban is ideiglenes kórház nyílik.

Már 380 rendőr fertőzött a New Jersey rendőrségnél. Ez százzal több, mint egy nappal ezelőtt, 3081 rendőr pedig karanténban van. New Yorkban 1200 rendőrnek van pozitív tesztje. Az állomány 14.4%-a beteg.

Patrick McEnroe volt teniszező is elkapta a vírus. Ő 53 éves.

Georgia-ban nem elküldik a nyugdíjas orvosokat, hanem épphogy visszahívják dolgozni. 3000 nyugdíjas orvost kértek meg, hogy menjen vissza dolgozni az egészségügybe. Ugyanez a szám New York államban 78 ezer nyugdíjas orvos és egészségügyis.

New York állam kormányzója bejelentette, hogy testvére is elkapta a vírust. Azt is hozzátette, hogy senki ne számítson arra, hogy hamar véget ér a krízis, mert akkor minden reggel csalódott lesz.

Dr. Anthony Fauci a Járványügyi Központ vezetője szerint egy esetleges második hullám esetén az USA-nak már fel kell készülnie, hogy ne érje oly váratlanul a járvány, mint most. Ezen a napon hangzott el először, hogy lehetséges majd egy második hullám is.

Fauciék dolgoznak egy maszkokat érintő ajánláson is. Elmondta, hogy jelenleg még nincs elég maszk. Úgy látja, a szociális távolságtartás módszere a jelek szerint működik a járvány megfékezésében.

A Fed újabb lehetőséged ad külföldi központi bankok számára, hogy a koronavírus-válság idején hozzáférhessenek az amerikai dollárhoz. A ma bejelentett új sürgősségi program célja, hogy a járvány által okozott súlyos gazdasági sokk ellenére továbbra is biztosítsák az amerikai vállalkozások és háztartások hitelképességét. Az amerikai központi bank szerint az új, ideiglenes visszavásárlási megállapodás (repo) lehetővé teszi, hogy a külföldi központi bankok kicseréljék az amerikai kincstárjegyeket dollárra.

A tőzsde ma esett nyitás után, ráadásul az értékpapír piac rekord zuhanást mutatott be.

A Washington Post a napi összefoglalóban, ahol az előző nap 5 legfontosabb koronavírusos hírét szedi össze külön foglalkozik Orbánnal és a megszavazott felhatalmazási törvénnyel

A Szenátus republikánus frakcióvezetője azt nyilatkozta, hogy a Trump elleni impeachment eljárás elvonta az elnök figyelmét a járványtól és emiatt késtek az intézkedések, kvázi a demokraták a hibásak.

Egyesült Arab Emirátusok: a fertőzöttek száma 664, a halottak száma: 6.

Koreához hasonlóan az Emirátusok is felállított autós mobil ellenőrző állomásokat, ahol tesztelnek mindenkit. A kb 9.5 milliós országban eddig több mint 220 ezer tesztet végeztek el és 6 halott van úgy, hogy 3 héttel korábban jelent meg ott a vírus, mint hazánkban.

Spanyolország: 66969 beteg, 8189 halott, 19259 gyógyult

A spanyol kormány elismerte, hogy több halottról van szó, mint amennyit bevallanak.

A katalán pop-rock az összeomlás szélén. A koncertek elmaradása miatt és a nagyon alacsony lemezeladások miatt.

Mégsem áll le minden nem létfontosságú ipari ágazat. Az exportra szánt cikkek gyártását és az acélipart újraindítják. Hiány van nyugtatószerekből.

Spanyolország azon részei, ahol még nem jelent meg a koronavírus, megpróbálják magukat elszigetelni, hogy meggátolják a terjedését.

A kormány korlátozza a veszélyhelyzet miatt a szerencsejátékok és online fogadási oldalak reklámjait.

Későbbre teszik az iskoláztatás és óvodáztatás időpontját a járvány miatt, eltolódnak a felvételik is ezekbe az intézményekbe. A hadsereg 800 ágyas hajóin alakítanak ki kórházat, ezzel segítve az egészségügyet. A spanyol “operatív törzs” irányítja a katonákat az utcákra, hogy ellenőrizzék a kijárási tilalom betartását.

A spanyol kormány kiterjeszti a korábbi jelzálogfizetési moratóriumát a bérelt irodákra és üzletekre.

Törökország: 10497 beteg, 168 halott, 162 gyógyult

Törökországban elmarad a hagyományos érettségi vizsga. Ehelyett egy speciális vizsgát kell letenniük a végzős gimnazistáknak. 12 éves kor alatt megtiltották a belépést az Antalya piacaira. A magániskolák tanulói visszakapják a befizetett tandíjakat.

Nem számolnak fel díjat az óvodai foglalkozásokért a szülőknek a veszélyhelyzet ideje alatt.

Görögország: 1113 beteg, 47 halott, 52 gyógyult

Egy görög hipermarket lánc a bevételének 30%-át az alkalmazottainak adja.

A Syriza parlamenti csoport titkára csökkenti a képviselőik fizetését és a megmaradt összeget a Koronavírus Alapnak adják.

Az athéni önkormányzat elindítja saját “Home Aid Plus” programját. Ennek az a lényege, hogy szociális munkások, ápolók és önkéntesek fogják segíteni azokat a beteg, idős vagy mindkettő embereket, akik nem tudnak lemenni bevásárolni vagy ápolásra szorulnak a nehéz helyzetben. Az önkormányzat a későbbiekben megpróbálkozik pszichológusok bevetésére is a program keretében, hogy a magányos idősek mentális állapotára odafigyeljenek.

13,5 millió maszk érkezett Kínából.

A Thesszali Egyetem kutatása szerint a magas hőmérséklet lassítja a koronavírus terjedését.

Olaszország: 75528 beteg, 11591 halott, 14620 gyógyult

Állami beavatkozást kérnek a magániskolák, magánintézmények a tandíjakkal kapcsolatban. Sok szülő igényli vissza a tandíjakat mondván a távoktatás nem azt nyújtja a gyermekeik számára, amelyre valójában fizettek. A magánintézmények viszont a tandíjak visszafizetése után nem lesznek képesek kifizetni alkalmazottjaikat. Most az államtól várnak segítséget.

A hatóságok még nem engedélyezték a Lombardiában gyártott maszkok forgalomba hozását. Azt ígérték a kormányzónak, hogy egyszerűsített eljárásban fogják lebonyolítani az ügyet.

Munkanélkülivé vált munkavállalók kérik a kormányt arra, hogy a bezárt gyárukat nyissák újra, hogy ott orvosi segédeszközöket gyárthassanak.

Kína: 81.518 eset, 3.305 halott, 75.923 gyógyult

A Világbank szerint a járvány Kelet-Ázsiában további 11 millió embert sodorhat szegénységbe. A kínai gazdaság növekedése legjobb esetben is 2,3%-ra lassul le (2019-ben 6,1% volt).

Dél-Korea: 9.786 eset, 162 halott, 5.228 gyógyult, 410.564 teszt

125 új eset, 1.053 teszt, 4 halott.

Már 8 országba exportálnak teszteket.

Japán: 1.999 eset, 59 halott, 424 gyógyult

105 új eset, 3 halott.

73 országból érkezőknek tilos a belépés.

Azzal számolnak, hogy több mint 1000 ember veszítheti el a közeljövőben a munkáját a járvány miatt.