Így száll hát sírba a szabadság, 370 forintos euró közepette

Zsiday Viktor befektetési elemző szerint a magyar felhatalmazási törvényről szóló hírek miatt kezdett zuhanórepülésbe a forint.

Az alábbi jelenetet bizonyára rengetegen ismerik a Star Warsból:

Palpatine szenátor a "biztonság" érdekében sötét diktatúrába taszítja a galaxist. Sokan pedig tapsolnak ennek. Ismerős, nem?

Zsiday Viktor befektetési elemző az írja a blogján, hogy a forintárfolyam összeomlásának valós gazdasági magyarázata nincs, annak politikai okai vannak, a politikai ok pedig nem más, mint a felhatalmazási törvény.

A nemzetközi sajtó tele van a felhatalmazási törvénnyel, és úgy tekintenek erre, mint amikor Palpatine szenátor a klón-háborús válságot kihasználva magához ragadta a hatalmat. A narratíva szerint Orbán Viktor a vírusválságot kihasználva örökké tartó diktatúrává változtatja Magyarországot - napok óta tele van ezzel a világsajtó - fogalmaz Zsiday.

Az elemző úgy véli, ha hirtelen sok külföldi befektető gondolja azt, hogy Magyarországon diktatórikus rendszernek ágyaznak meg a válság örve alatt, akkor e szerint fognak cselekedni, és elkezdik kivonni a tőkét, ami elkerülhetetlenül a forint gyengüléséhez vezet.

Szerinte a forintválság valódi megoldását nem a jegybanktól, hanem a kormányzati kommunikációtól, és változásoktól lehet csak várni.

A kormányzati kommunikációt pedig ismerjük: ők demokraták, és különben is, a parlament bármikor visszavonhatja a felhatalmazást.