A tanárok, a diákok és a szülők harmadik hete küzdenek a digitális oktatás kihívásaival

Kormányzati segítséget nem sokat kaptak.

A tanárok, a diákok és a szülők harmadik hete küzdenek a digitális tanrend kihívásaival, és ebben szinte semmilyen kormányzati segítséget nem kapnak. Az, hogy ez a rendszer a március 13-i bejelentés után március 16-án föl tudott állni, csak és kizárólag a pedagógusok érdeme! Tisztelet nekik ezért is! Az Orbán-kormány tíz éve alatt az oktatásban sem készült fel a kor kihívásaira. A rendszerbe számolatlanul folyt a pénz, legtöbbször a haveri cégeket zsírozva, vagy máig tisztázatlan módon felhasználva - írja közleményében Csányi Tamás.

A Jobbik közoktatással foglalkozó szakpolitikusa emlékeztet, hogy Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár 2016 januárjában belebukott a pedagógusok tiltakozásaiba, aztán szinte azonnal (2016. február 15-én) kinevezték a digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztosnak. Czunyinénak ezt a pozícióját 2018. február 15-én Orbán Viktor változatlan feladatkörrel megerősítette, bár a kormany.hu- a kormánybiztosoknál nincs feltüntetve a neve.

Kormánybiztosként egyébként az alábbiakkal lett megbízva:

a) a digitális tanítási és tanulási környezet koncepciójának kidolgozásával, b) az oktatási rendszer digitális tananyagai előállításának koordinációjával, valamint c) a digitális tanítási és tanulási módszer bevezetésével.

Csányi Tamás úgy véli,  Czunyiné Bertalan Judit kormánybiztosi tevékenysége egyáltalán nem segítette 2020. március 16-a óta a tanárok, diákok, szülők digitális oktatási munkavégzését. Pedig készült 2016 júniusában egy csaknem 160 oldalas szakmai anyag Magyarország digitális oktatási stratégiája címmel, amely az oktatás minden szegmensére kitérve végzi el a helyzetelemzést, fogalmaz meg célokat és tesz ajánlásokat az ágazat szereplői számára.

A Jobbik éppen ezért felszólítja a felelős minisztert, Kásler Miklóst, hogy tájékoztassa közvéleményt arról, hogy ilyen tárgyi és személyi feltételek mellett a köznevelésben miért nem lett előkészítve a digitális oktatásra való zökkenőmentes átállás.

Orbán Viktor március 13-án jelentette be, hogy hosszú napokig tartó késlekedés után bezárják az iskolákat. Illetve szerinte be nem zártak, csak a diákok nem járnak be, mert digitálisan tanulnak. Mire addig eljutottak, hogy a diákok nem járnak be intézményekbe, ennyi európai ország hozta meg ezt a döntést:

Orbán akkor péntek reggel még hülyeségnek nevezte a bezárást, majd este közölte egy videóüzenetben, hogy hétfőtől otthonról kell megoldani az oktatás, tanulást.

Majd hátradőlt, hogy akkor ez kész.

Azóta mémek száza terjed a közösségi médiában arról, hogy milyen körülmények között és milyen eszközhiánnyal kellene megoldani a tanároknak, szülőknek és diákoknak az életbe lépő rendszer működtetését, a kormánytól ugyanis sok segítséget nem kaptak.

Ja, s arról pedig még fogalmuk sincs, hogy az egy hónap múlva esedékes érettségikkel mi lesz.