Roma Napot tartott a Fidesz

A roma testvérekhez szóltak szerdán több ízben az egy hónapja még a romák ellen hetekig hergelő fideszes áldott lelkek.

Orbán Viktor tegnap a Facebook-oldalán ezt osztotta meg a "Nemzetközi Roma Nap" alkalmából:

Aztán jött Schmidt Mária, aki bővebben is kifejtette, mit jelentenek a Fidesz számára a romák.

A cigányság és a magyarság mindig számíthatott egymásra a sorsfordító időszakokban 

- mondta a Kossuth Rádióban. 

Emlékeztetett továbbá arra, hogy a cigányságnak hosszú évszázadok óta közös a sorsa a magyarsággal, ám a magyarországi cigányságnak nagyon sokszor még a többségi társadalomnál is nehezebb körülmények között kellett helytállnia.

A koronavírus-járvány idején is ott vannak „cigány testvéreink” azok között, akik a boltokban, az egészségügyi intézményekben helytállnak.

– jelentette ki.

És itt még nem volt vége a napnak. Délutánra jutott egy fideszes közlemény is ezzel a szöveggel:

A romák a sokszínű európai örökség elválaszthatatlan részei, a roma közösségek integrációját, elfogadását azonban továbbra is segíteni kell az európai társadalmakban. (...) Noha a koronavírus elleni küzdelem az elsődleges, veszélyhelyzetben sem hagyhatunk magára senkit.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja közölte továbbá, hogy munkájuk során mindent meg fognak tenni azért, hogy a magyarországi romák minden gazdasági segítséget megkapjanak ahhoz, hogy közösségeik biztonságban éljenek, tagjaik megőrizzék egészségüket. Folytatják a Roma Stratégia felülvizsgálati munkáját, hogy "egy még átfogóbb és hatékonyabb európai szintű rendszer épülhessen ki a romák védelmére".

Amúgy az megvan, hogy februárban még arra készült a Fidesz-KDNP-kormány, hogy több milliárdból nemzeti konzultál a gyöngyöspatai romáknak megítélt "felháborító" kártérítésről? És erről a tervről nem is biztos, hogy letettek.