Hiányoznak a mezőgazdaságból Orbán ukrán vendégmunkásai

Az elmúlt években vidéken a kormány a fizetések helyett az olcsó keleti vendégmunkások számát kezdte el emelni. Most, hogy ők a járvány miatt nincsenek itt, nagy bajban lesz a mezőgazdaság. Is.

2017-ben 24 539-en, tavaly már 60 931-en érkeztek munkavállalási céllal Magyarországra. 60 százalékuk, tehát 29 378 személy ukrán állampolgárságú. Zömük a mezőgazdaságban helyezkedett el, hiszen ott kapóra jött az olcsó munkaerő. Meg úgy általában a munkaerő, hiszen a munkaerőhiány is hatalmas problémákat jelentett az ágazatban. A kormány azonban a nyugati bérek helyett inkább a keleti melósokat preferálja. Ennek most lehet meg a bőjtje igazán.

Összesen 25-30 ezer külföldi – elsősorban erdélyi – idénymunkás hiányozhat a hazai kertészetekből az idei betakarításkor a koronavírus-járvány miatt. Már a szezonnyitó spárgaszedéshez napokon belül 2-3 ezer fős plusz munkaerőre lenne szükség - számol be róla a növekedés.hu.

Ágazati összesítések szerint a magyar kertészetek idényjelleggel 25-30 ezer vendégmunkást foglalkoztatnak, akik nagy része Erdélyből és Kárpátaljáról érkezik.

A lap arról ír, hogy a vendégmunkásokra elsőként a fólia alatt termesztett korai spárgánál lenne szükség, amelynek betakarítása a napokban kezdődik.

A spárgaszedéshez 2-3 ezer idénymunkás kellene, míg az április második felében induló szamócaszezon tovább növeli a rövid távú munkaerőigényeket.

Május közepére pedig, amikorra a betakarítás a legtöbb ágazati terméknél megkezdődik, a munkaerőhiány általános kertészeti problémává válhat, ha addig nem születnek áthidaló intézkedések.

Szijjártó Péter a szokásos "nesze, semmi fogd meg jól" megoldással amúgy már reagált a problémára: magyar-román megállapodás született arról, hogy a határ 30 kilométeres körzetében újra lehetővé válik a munkavégzési célú ingázás.

Kiváló politika volt ez idáig is, miközben a magyar fiatalok egyébként tömegesen hagyták el Magyarországot. A jelek szerint a bevándorlás ellen harciasan küzdő kormányt továbbra sem izgatja, hogy korábban is városnyi külföldi érkezett Ukrajnából, Szerbiából és Ázsiából, hogy még jobban leszorítsák a magyar béreket.