Ijesztően kevesen szeretnének pedagógusnak tanulni

A felsőoktatásba mintegy 20 ezerrel jelentkeztek kevesebben tavalyhoz képest.

Idén összesen 91,4 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba, mintegy 20 ezerrel kevesebben, mint tavaly. A jelentkezők idei száma az elmúlt 19 év negatív rekordja is: 2001 óta egyszer sem voltak olyan kevesen, mint most - írja a Népszava.

A lapnak nyilatkozott Nahalka István oktatáskutató, aki szerint több tényező állhat a háttérben: egyrészt tovább növekedhetett a külföldi egyetemre jelentkezők aránya, másrészt pedig csökkenhetett azoknak a száma, akik nem rögtön érettségi után tanulnak tovább (egy évben átlagosan 70 ezer középiskolás érettségizik, vagyis az egyetemre jelentkezők között sokan vannak, akik korábban érettségiztek). De befolyásoló tényező az állami férőhelyek központi meghatározása, illetve a hátrányos helyzetű családokban élők egyre nagyobb arányú kiszorulása is az oktatási rendszerből.

A felsőoktatási intézményekbe a jelentkezési határidő minden évben február 15., így a koronavírusra semmiképp nem fogható a visszaesés.

Ráadásul van még egy további riasztó adat: a képzési területek tekintetében a pedagógusképzés különösen rosszul szerepelt, idén 11,1 ezren jelentkeztek valamilyen tanárszakra, míg tavaly 17,4 ezren (ez 37 százalékos visszaesés). Nahalka István szerint ez azt mutatja, hogy a tanári pálya továbbra sem vonzó, a társadalom számára egyre nyilvánvalóbb, hogy baj van a közoktatásban, az iskolák pedig nem a legjobb munkahelyek.

A pedagógushiány eddig is hatalmas méreteket öltött, ebben pedig nincs is nagy meglepetés annak ismeretében, hogy a kormány akárcsak az egészségügyi dolgozókat, a tanárokat is magukra hagyta, főleg ami a béremelést illeti.

Nem jártak sokkal jobban a diákok se: bár a kormány számukra dobott egy "mentőövet", ez is főleg hitelvállalásra ösztönzi őket. Büszkén jelentették be, hogy a nemrég elindított nyelvtanulási hallgatói hitel helyét venné át a most beharangozott Diákhitel plusz, előbbit ugyanis május 1-jével befagyasztják, és helyette hozzák létre a félmillió forintos szabad felhasználású konstrukciót, amelyet május 1. és december 31. között lehet igényelni.

Az ugyancsak szabad felhasználású Diákhitel 1. a mostani szemeszterre visszamenőleg is igényelhető, a felvehető összeg pedig augusztus 15-től duplájára emelkedik, így havi 70 ezer helyett 150 ezer forinttal adósíthatják el magukat a fiatalok.

A felnőttképzésben egyszeri 1 200 000 forint összegű hitel felvételére is lehetőség van, ez pedig azért kiváló dolog, mert a magyar társadalom hitelállománya már a járvány előtt is történelmi csúcsot döntött.