Így is lehet: Izlandon a tömeges tesztelést választották a koronavírus elleni harc elsődleges fegyverének - Bevált!

Az izlandiak annyit csináltak, hogy időben, határozottan reagáltak a veszélyre, illetve átfogó tesztelési rutint dolgoztak ki.

Már a lakosság tizedét tesztelték - oké, ez egy alig több mint 360 ezer lakosú országban könnyebben kivitelezhető-, de az alábbi adatok ezzel együtt is beszédesek:

Izlandon máig 1727 aktív esetet regisztráltak, közülük már 1077-en meggyógyultak, míg kórházba összesen 34-en kerültek kórházba. Nyolcan intenzív ellátásra szorultak, nyolc ember pedig elhunyt a járvány következtében.

Hogyan lehetséges ez?

Egyrészt időben léptek, hiszen már január 24-én megkezdték az intézkedéseket, már ekkor kivizsgálták a központi nemzetközi repülőtéren azokat a beérkező utasokat, akiknél légúti fertőzéses tünetek jelentkeznek, ahogyan azokat is, akik a megelőző két hétben Vuhanban jártak.

Másrészt a tömeges tesztelés mellett tették le a voksukat. A magas kockázatú országokból érkező utasokat már február végétől tesztelték, azért, hogy elejét vegyék a közösségeken belüli fertőzéseknek.

Az izlandi kormány ezzel párhuzamosan már március elején ígéretet tettek arra, hogy törvénymódosítással garantálják, hogy azok, akik a közösség érdekében a karanténba vonultak, ne essenek el a fizetésüktől. Akik nem ezt nem tudták megoldani, egy reykjavíki szállodában helyezkedhettek el.

Közben arra kérték azokat, akik akár egy minimális tünetet is érzékeltek magukon, hogy ne orvoshoz rohanjanak, hanem hívják a hivatalos koronavírus-vonalat, ahol információhoz juthatnak, és tesztelésre is jelentkezhetnek.

Izlandon mostanra jelentősen csökkent a fertőzések száma, mindezt úgy érték el, hogy a gyors cselekvésnek köszönhetően nem volt szükség kijárási tilalom elrendelésére, több csoportos gyülekezést nem szüntettek be, és nem zárták be például az óvodákat, általános iskolákat sem, melyek a megfelelő szabályokat betartva tovább működhetnek.

Mindeközben erős és büszke hazánkban a kevés teszt miatt még a betegek valós számára is csak következtetni lehet. A magyar kormány pedig napról napra bizonyítja felkészületlenségét, alkalmatlanságát Káslertől kezdve, az országos tisztifőorvoson át egészen a szuperhősöset játszó miniszterelnökig.