A Jobbik petícióval követeli, hogy ne tartsák meg az érettségit a járvány csúcsán

Az ellenzéki párt már többször hangoztatta, hogy az érettségi a jelen helyzetben azzal egyenlő, hogy a kormány 83 ezer diákot kényszerít arra, hogy veszélynek tegyék ki magukat, ezért online petíciót indítottak. Azt követelik, hogy az érettségiző diákok megajánlott jegyet kaphassanak a vizsga helyett.

"Az Orbánék által erőltetett poroszos parancs, miszerint a járvány csúcsán is kötelezően megíratnák az érettségit, nemcsak felelőtlen, hanem embertelen döntés is! Ezért követeli már hetek óta azt a Jobbik, hogy az idén érettségizők választhassanak: elfogadják az adott érettségi tantárgy érdemjegyeinek átlagából számított megajánlott jegyet, illetve az utolsó tanulmányi év félévi érdemjegyét érettségi vizsgajegyként, vagy pedig - amennyiben a megajánlott érdemjegy nem megfelelő - akkor a rendkívüli intézkedések szerint tehessenek érettségi vizsgát a vírushelyzet enyhülése után. A Jobbik erről már határozati javaslatot is benyújtott a parlamentnek"

- áll a párt közleményében.

A Petícióban - amit ITT LEHET ALÁÍRNI - felszólítják a kormányt, hogy ne hazardírozzanak a gyermekek egészségével.

Súlyosan felelőtlen és inkompetens az a döntés, amely a járvány csúcspontjára időzítené az érettségi vizsgákat, ezáltal veszélyeztetve a diákok és családtagjaik egészségét, valamint életét - áll a felhívásban.

A kormány súlyos felelőtlenségére utal egyébként az a minap elhintett információ is, miszerint a maszkviselés sem lesz kötelez az érettségi alatt. Erről Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke beszélt a növekedés.hu-nak adott interjújában.

Ha a vizsgázó feláll és kimegy a teremből, akkor fel kell vennie a maszkot. Ha a helyén ül, akkor két méter távolságra lesz a többiektől, és leveheti - jelentette ki.

Azt is elárulta, hogy "a vizsgák felügyeletére a korábbi érettségikhez képest kétszer annyi tanárra lesz szükség, mert több termet kell felügyelni", de "biztos benne", hogy "a pedagógusok példás felelősségtudattal állnak a rendkívüli helyzethez, nem lépnek vissza az érettségiztetéstől". Talán, mert nem is tehetnek mást, ha szeretnének még állami intézményben dolgozni.