A kormány jelenleg 83 ezer diákot kényszerít arra, hogy veszélynek tegyék ki magukat

Orbán nemrég közölte, hogy  május 3-án tetőzik a járvány, de jelen állás szerint az írásbeli érettségiket másnap startoltatja a kormány. Az érettségi körül kialakult helyzetre, a kormány megdöbbentő eljárására reagált portálunknak a Jobbik oktatási szakpolitikusa, Ander Balázs.

Hatalmas felelőtlenségnek tartom, egyben egy teljességgel érthetetlen lépésnek, hogy miközben megszüntetnek 36 ezer kórházi ágyat, egész szektorok állnak le, naponta pedig több ezren válnak munkanélkülivé, vagyis, ha valóban ekkora vészhelyzet van az országban, miért ragaszkodik a kormány a bürokratikus formaságokhoz? - mutatott rá a jobbikos politikus.

Szerinte pontosan ők azok, akik bármikor kényük-kedvük szerint módosítanak akár az Alaptörvényen is. Ha erre képesek, mi lehet a racionális magyarázata annak, hogy nem fogadják el a Jobbik által benyújtott javaslatot, miszerint a helyzetre való tekintettel az érettségin és az egyetemi záróvizsgán megajánlott jegyeket kaphassanak a diákok? Erre egyébként nemzetközi példa is van, Hollandiában ugyanis pontosan ezt teszik - tette hozzá.

A Jobbik oktatási szakpolitikusa arról is beszélt, hogy nem csodálkozik azon, hogy miután Rácz Zsófiától egyetlen napig Instagramon lehetett kérdezni az érettségiről, elvileg bármit, záporoztak is a kormánypárti szempontból kínos kérdések, melyekre a fideszes módi alapján gyaníthatóan nem érkezik majd válasz.

Egyfelől azt hangoztatják, hogy az időpontot a járványügy szempontoknak megfelelően határozzák meg, majd azt, hogy május 3-án tetőzik a járvány, közben kormányzati részről hozzátetszik, másnap startolhatnak az írásbeli érettségik. Tegyük fel, hogy jól saccolták meg a tetőzés időpontját, még ebben az esetben is súlyos hetekre lesz szükség, míg lecseng a járvány - fogalmazott Ander.

A kormány jelenleg 83 ezer diákot kényszerít arra, hogy veszélynek tegyék ki magukat, arra, hogy egy térben, egy levegőt szívva, maszkban, kesztyűben töltsenek el több órát. A Jobbik ezért ragaszkodik a jegymegajánláshoz, ami még ha a diákok egy részének esetleg nem is felelne meg, még mindig lehetőséget ad egy jóval szigorúbb biztonsági intézkedések melletti lebonyolításra, ezzel jelentősen mérsékelve a vírus terjedésének, széthurcolásának kockázatát. Ne felejtsük el ugyanis, hogy ennek a veszélynek a diákok mellett a szülőket, nagyszülőket, de a meglehetősen elöregedett korfával rendelkező pedagógusokat is kiteszik Orbánék - tette hozzá Ander Balázs.