Mi a közös az olasz maffiában és az Orbán-kormányban?

Világszerte számos médium, de a palermói maffiaellenes államügyész is beszámolt róla, hogy a maffia durván kihasználja a koronavírus-járványt Olaszországban. Ennek súlyosságát itthon is érezhetjük, hiszen úgy tűnik, hogy az Orbán-kormány nagyon hasonló módszerekkel teszi rá a kezét a piaci cégekre.

Írásbeli kérdéssel fordult a Jobbik Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy kiderítse: a magyar szervezett bűnözés kihasználja-e a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságot.

A téma aktualitását az adta, hogy Olaszországból olyan aggasztó hírek érkeznek, melyek szerint a szervezett bűnözés arra törekszik, hogy a gazdaságilag nehéz helyzetbe került cégekben átvegye az irányítást, és a válság kezelésére fordított állami forrásokat később magukhoz irányítsák.

„Az olasz cégek, vállalkozások példája is azt mutatja, hogy nagy veszélyt jelent, ha a bűnüldöző szervek csak tétlenül nézik, ahogy szervezett bűnözői csoportok stratégiailag fontos, de nehéz helyzetbe került vállalkozásokat megvesznek. Az egész országnak érdeke, hogy az itthon bajba került vállalkozásokat – kihasználva azok kiszolgáltatottságát – ne szervezett bűnözéssel foglalkozó csoportok szerezzék meg” – áll Lukács Lászlónak és Brenner Kolomannak, a Jobbik országgyűlési képviselőinek keddi sajtóközleményében.

Az ellenzéki politikusok arra lennének kíváncsiak, hogy tapasztaltak-e az olasz helyzethez hasonló próbálkozásokat a hazai bűnüldöző hatóságok.

A koronavírus miatti korlátozások egyre nagyobb gazdasági terhet jelentenek az egész világon, cégek ezrei kerülnek a csőd szélére és emberek millióit bocsátják el, ezt pedig Olaszországban a maffia remek érzékkel használja ki: anyagi segítséget kínál a bajba jutottaknak, de ez nincs ingyen, később kérni fognak tőlük valamit.

A The Guardian már április közepén több cikkben foglalkozott vele, hogy a maffiaszervezetek a lakosság körében kezdték a járvány alatt felépíteni magukat. A szegénység, amit ételosztással ki tudnak használni Olaszországban nagyjából 3,3 millió embert érint, javarészt dél-olasz területen – Szicília, Puglia, Calabria – élőket. Ezek az emberek főleg a szürkegazdaságban dolgoztak, jelenleg pedig nincsen egyáltalán bevételük és élelmiszerhez legális úton csak a kormány által kiosztott élelmiszerutalványokon keresztül jutnak. A maffiának a velük szembeni „jótékonykodó” akciójára pedig azért van szükség, hogy tagságukat megnöveljék.

A Guardiannek nyilatkozó Nicola Gratteri maffiaellenes nyomozó, a catanzaroi ügyészség vezetője szerint emberek milliói dolgoznak a szürkegazdaságban, ami azt jelenti, hogy több mint egy hónapja nem kaptak jövedelmet, és fogalmuk sincs, mikor térhetnek vissza munkába. Ha az állam nem lép be közbe hamarosan, hogy segítséget nyújtson ezeknek a családoknak, a maffia fogja irányítani az életüket.

A politika sem marad ki természetesen a bizniszből, Dél-Olaszországban korábban nyomozások is zajlottak politikusok ellen, akik támogatták a maffia munkáját, de a hatóságok jelenleg is tisztában vannak a helyzettel.

„A bűnszervezetek természetéhez tartozik, hogy minden politikai, gazdasági vagy társadalmi fordulatból előnyt akarnak húzni saját hatalmuk, befolyásuk, pénzügyi erejük növelésére” - mondta el a palermói maffiaellenes hatóságot 1990 óta vezető Francesco Lo Voi az MTI-nek, utalva a jelen helyzetre. Ezt pedig még a kormánypárti Origó is megírta. Utóbbi pedig azért érdekes, mert – ahogy arra a Jobbik felhívta a figyelmet – jól kivehető párhuzam húzódik az olaszországi maffia tevékenysége és az Orbán-kormány itthoni intézkedései között.

Olaszországban a maffia a koronavírus-járványt kihasználva elkezdett beszivárogni az olasz gazdaságba is. Azokban a szektorokban jelentek meg, amelyeket nem érintett meg nagyon a járvány: mezőgazdasági és élelmiszercikkek árusítása, forgalmazása, gyógyszerek és orvosi eszközök szállítása, eladása vagy kórházi mosodák. A szakértők szerint ezt úgy kell elképzelni, hogy a maffia a meglévő vagyonát felhasználva bevásárolja magát különböző vállalkozásokba, élelmiszerláncokba vagy akár szállítócégekbe.

De miért éri meg a nekik, hogy rosszul működő vállalkozások felett veszik át az irányítást a járvány közepén? Miért kell étterem vagy szálloda a maffiának?

Azért, mert az állam a járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások számára jelentős támogatást nyújt, amire a bűnszervezeteknek szüksége van.

És meg is érkeztünk egy fontos összefüggéshez: emlékszünk, mit csinált Orbán Viktor, mikor kitört a járvány? Felállított egy „járványhelyzetben létfontosságú vállalatok működéséért felelős akciócsoportot”, melynek feladata azon szolgáltató- és gyártókapacitások, energetikai, gyógyszeripari és közlekedési cégek biztosítása, amik működése a kialakult rendkívüli helyzetben létfontosságúak Magyarországon. 140 ilyen céget azonosítottak is, majd a helyszínre kitelepülő honvédelmi törzsek megkezdték az irányítás átvételét. A Jobbik akkor is felhívta a figyelmet, hogy az eljárás a koronavírus elleni harcot nem, maximum Orbán hatalmi törekvéseit segíti.

A G7 arról is írt április elején, hogy kormányközeli cégek lehetnek a nyertesei a koronavírust követő felvásárlásoknak. A hirtelen összeomlás miatt megroppanó cégek ugyanis ahogy világszerte, úgy itthon is leértékelődnek, és felvásárlási célponttá válhatnak. A vevők pedig olyan vállalatok lehetnek, amelyek ilyen helyzetben is tudnak készpénzt mozgósítani. Jelenleg Magyarországon ez leginkább azokra a cégekre jellemző, amelyek főleg a jó kapcsolataik révén szerzett az állami megbízásaiknak köszönhetik az üzleti sikert.

Az magyarországi ellenzék régóta hangoztatja, hogy bár az Orbán-kormány maffiamódszerekkel működik, a korrupciót azért is nehéz börtönévekre váltani, mert a NER-ben amellett, hogy rendszerszintűre duzzadt, gyakorlatilag törvényesítve működik. Úgy tűnik, hogy bár az olasz minta adott, Orbán Viktornak még csak maffia és a bajba jutottak megsegítése sem kell az állami vagyon zsebre tételéhez, hiszen ő maga lehet a Capo di tutti Capi, a főnökök főnöke, aki rendkívüli felhatalmazásával, a klientúrájának támogatásával bármire ráteheti a kezét, ami megtetszik neki.