Mit jelent anyának lenni?

Vársz, remélsz, aztán bízol és hiszel benne. Millió fohász és könyörgés az Égiekhez: kérsz egészséget, erőt és energiát, türelmet, jókedvet, kitartást, s mindezt nap nap után, míg világ a világ, mindig megteszed.

Nevelnek és nevelsz, tanulsz és tanítasz, példákat keresel és közben példát mutatsz. Ápolsz, nyugtatsz, gondoskodsz és vígaszt nyújtasz, minden nappal közelebb kerülsz a csodához. Van, hogy kibírhatatlan fájdalmat érzel miatta, van, hogy a világ legboldogabb emberének vallod magad. Létezel, de igazán általa, vele és tőle érzed a születése pillanata óta teljesnek magad.

Elválaszthatatlan részed, egy belőled, feled, véred, foggal, körömmel is, ha kell, véded. Újból megszületsz, át-és újraéled a gyerekkort, felnősz, elbúcsúzol, aztán mégis visszatérsz, látod magadat is benne és pontosan emlékszel a pillanatra, amikor először a kezedben fogtad. Kötelék, de még annál is több: ezer meg ezer kapcsolódás testben, lélekben. Fél szavakból is megérteni, ha kiabál, akkor elcsendesíteni, ha kiabálsz, akkor is tudni azt, hogy egyszeri, egyedüli példány.

Isten éltessen minden édesanyát!

(A cikk első változata 2020. május 3-án jelent meg.)