Mit jelent anyának lenni?

Vársz, remélsz, aztán bízol és hiszel benne. Millió fohász és könyörgés az Égiekhez: kérsz egészséget, erőt és energiát, türelmet, jókedvet, kitartást, s mindezt nap nap után, míg világ a világ, mindig megteszed.

Nevelnek és nevelsz, tanulsz és tanítasz, példákat keresel és közben példát mutatsz. Ápolsz, nyugtatsz, gondoskodsz és vígaszt nyújtasz, minden nappal közelebb kerülsz a csodához. Van, hogy kibírhatatlan fájdalmat érzel miatta, van, hogy a világ legboldogabb emberének vallod magad. Létezel, de igazán általa, vele és tőle érzed a születése pillanata óta teljesnek magad.

Elválaszthatatlan részed, egy belőled, feled, véred, foggal, körömmel is, ha kell, véded. Újból megszületsz, át-és újraéled a gyerekkort, felnősz, elbúcsúzol, aztán mégis visszatérsz, látod magadat is benne és pontosan emlékszel a pillanatra, amikor először a kezedben fogtad. Kötelék, de még annál is több: ezer meg ezer kapcsolódás testben, lélekben. Fél szavakból is megérteni, ha kiabál, akkor elcsendesíteni, ha kiabálsz, akkor is tudni azt, hogy egyszeri, egyedüli példány.

Isten éltessen minden édesanyát!