Az megvan, hogy Müller Cecília kijelentette, hogy máskor is annyian halnak meg Magyarországon, mint a koronavírus-járvány idején?

Talán sokan átsiklottak efelett a gondolatmenet felett, pedig nagyon is lényeges dolgot jelentett ki a tisztifőorvos.

A 444 a következő kérdést tette fel tegnap az Operatív Törzsnek:

Miközben az igazolt fertőzöttek száma alacsony, magas a járvány áldozatainak a száma. Ez nem azt bizonyítja, hogy kevés embernél mutatják ki a koronavírus jelenlétét?

Erre válaszolva Müller Cecília azt mondta, hogy már sokszor megkapta ezt a kérdést, ezért most elmagyarázza, hogy hogyan működik a halálozások mérése. A WHO elindított egy rendszert, ami figyeli a halálozások számát 24 országban, ehhez Magyarország is csatlakozott 2013-ban. Ez a rendszer hétről hétre jelenti a halálozási számokat, és mutatja azt is, hogy a megszokott halálozási számokhoz képest van-e többlethalálozás, amit egy járvány vagy természeti katasztrófa okozhat. Ez a rendszer azt mutatja, hogy Magyarországon sem az influenzajárvány, sem a koronavírus miatt heti szinten nem lehetett kimutatni többlethalálozást a szokásos halálozási adatokhoz képest. Más európai országokban, Spanyolországban és Olaszországban igen, többségükben a 17. héten volt a legnagyobb a többlethalálozás.

Bár szerkesztőségünk tagjai között nincs járványügyi szakember vagy virológus, illetve olyan szakértő se, mint az Operatív Törzs nagyra becsült tagjai, de szerintünk ez azt jelenti, hogy „békeidőben” minden átlagos héten ugyanennyien halnak meg Magyarországon, mint most. Tehát... Ez így jó?

Vagy Cili néni ezzel azt szerette volna üzenni, hogy nem is olyan súlyos dolog ez a járvány?