Karácsony Gergely felhívta a figyelmet, hogy a hatályos kormányrendelet szerint a budapestiek is mehetnek a Balatonhoz

A főpolgármester levélben tudatta Orbán Viktorral, hogy a hatályos kormányrendelet megengedi a budapestieknek, hogy vidékre utazzanak. Meg úgy bárhová.

Karácsony Gergely levelet írt szerdán Orbán Viktornak, hogy felhívja a figyelmét azokra az elmaradt egyeztetésekre, amiket a kormány egy hónapja a koronavírus-járvány ügyében ígért, de mégsem jöttek létre. Sőt, olyan dolgokra is rávilágított, ami járványügyi szempontból különösen lényeges.

A levelet közösségi oldalán hozta nyilvánosságra, és ebben szó esik többek között arról, hogy objektív adatok bizonyítják, hogy a budapestiek példát mutattak együttműködésből.

"A fővárosban csökkent a legnagyobb mértékben a társadalmi kontaktusok száma. A BKK adatai szerint a tömegközlekedésben már az első héten 95 százalékos volt a maszk viselésére, az orr- és szájnyílás eltakarására vonatkozó fővárosi rendelet betartása. A kiskereskedelemben is azt mutatják a visszajelzések, hogy a nagy többség elfogadta az erre vonatkozó rendelkezéseket" - írja Karácsony.

Hozzátette, hogy így a budapestiek joggal várják hát el, hogy világosan elmondják nekik a döntéshozók, mikor, mire számíthatnak, és hogy az életüket befolyásoló döntések milyen információk alapján születnek.

És ezután következett egy nagyon fontos részlet:

Fontosnak tartom felhívni Miniszterelnök Úr figyelmét arra, hogy az operatív törzs téves tájékoztatást ad a lakosság számára, amikor arról beszél, hogy a központi régió lakosai nem utazhatnak például a Balatonhoz. Nem egy olyan visszajelzés érkezett hozzám, hogy jogtalannak látszó rendőri intézkedésekre is sor került. A kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelet immár szűkebb, a központi régióra korlátozódó területi hatállyal rendelkezik ugyan, de különös személyi hatálya nincsen. Azt pedig a kormányrendelet egyáltalán nem korlátozza, hogy a lakóhely alapos indoknak minősülő elhagyása az ország mely területére történhet. Ennek megfelelően a hatályos jogszabályi rendelkezések lehetővé teszik, hogy a budapestiek egyebek mellett egyéni szabadidős sporttevékenység céljából – akár Budapest területére, akár máshová – elhagyják a lakóhelyüket.

A főpolgármester arra kéri Orbánt, hogy budapestieket érintő szabályokat a kormány a fővárosi önkormányzatokkal egyeztetve alkossa meg, illetve azokat az operatív törzs világosan és egyértelműen kommunikálja, kerülve annak még a látszatát is, hogy a budapestieket valamiféle hátrányos megkülönböztetés, netán „büntetés” sújtja.

"Újra megerősítem kérésemet: haladéktalanul kezdődjön egyeztetés a kormány és az önkormányzati szövetségek között a védekezés második szakaszáról, a gazdasági és szociális válság együttműködésen alapuló kezeléséről" - zárta a levelét Karácsony Gergely.