A Nézőpont Intézeté a hét vicce: A "polgári kormányzás" 95 százalékban teljesítette a 2010-es ígéreteit

Bár amenyiben az Orbán család pénzügyi gyarapodására és a fideszes oligarchák, vazallusok mérhetetlen gazdagodásával kapcsolatos célokra godolunk, azok maradéktalanul teljesültek.

A polgári kormányzás egy évtizede alatt 95 százalékban teljesültek a 2010-es célok és vállalások – állapította meg a fideszes Nézőpont Intézet az MTI-hez eljuttatott "elemzésében".

Az intézet az elemzés apropójával kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy éppen tíz éve, 2010. május 14-én ült össze a rendszerváltozás utáni hatodik szabadon választott Országgyűlés, amely – mint fogalmaztak – “egyben le is zárta a húsz évvel korábban megkezdett munkát”.

Hozzátették: az új parlamentben a Fidesz és a KDNP frakciói a mandátumok kétharmadát szerezték meg. Választási programjuk a két héttel később miniszterelnökké választott Orbán Viktor kormányának is a hivatalos programja lett – írták.

És ez a program az "elemzés" szerint 95 százalékban teljesült.

Ha valaki még emlékszik, a dokomentum olyan dolgokat tartalmazott, mint pl., hogy "a Fidesz a közbeszerzések során előtérbe helyezné a hazai vállalkozásokat". Ez például 100 százalékban teljesült, ugyanis nem orbánista nertárs ma gyakorlatilag nem nyerhet közbeszerzést Magyarországon.

Aztán volt ennek olyan eleme, hogy  "az elmúlt nyolc év egyetlenegy kormányzati döntése sem maradhat titokban, ezért minden adatot, információt, szerződést nyilvánosságra kell hozni". Ez is majdnem 100 százalékban telejsült, csak inkább egyáltalán nem.

De szó volt a programban az egészségügyről is. Orbánék azt ígérték, hogy "csökkentik a várólistákat". A kórházak adósságállományának rendezésése "az ellátás biztonságának érdekében" akkor még "elengedhetetlen" volt a párt számára. A programban szerepelt továbbá, hogy fontosnak tartják "az egészségügyi dolgozók külföldre vándorlásának megakadályozását", és hazacsábítását kiemelt feladatnak nevezték. Azt írták, hogy

ehhez elengedhetetlennek tartják a megfelelő társadalmi és anyagi megbecsülést: méltó munkakörülmények és méltó bérezés biztosítását. 

Ja, és szintén egy remekül teljesített elem volt a következő is: a cigányság problémáit nemzeti ügyként, s nem pusztán szegénypolitikaként kell kezelni. A tanulás-munka kiemelkedési útját kell választhatóvá tenni, és a cigányság beilleszkedésének lelki és fizikai akadályait le kell bontani. Emellett a felzárkóztatást szolgáló pénzek felhasználását teljesen átláthatóvá kell tenni. Tudjuk ez is kész, Farkas Flórián intézte.

A program utolsó része pedig, melyet Navracsics Tibor írt, a demokratikus normák betartásáról szól. Ennek azért hagyok időt.

Szóval, 95 százalék. És a Nézőpont Intézet munkatársainak elemzés közben nem szakadt le az arca.