Elképesztő számok kerültek nyilvánosságra Orbán köreinek mesés gazdagodásáról

Nem csak a munkanélküliség, Mészáros Lőrincék is rekordokat döntenek. Csakhogy míg tisztességes emberek százezreivel hónapokig „nem tudott mit kezdeni a kormány”, majd katonának és közmunkásnak küldené őket, szánalmasan alacsony bérekért, a populista „vezér” tágabb értelemben vett családja nagyon jól járt.

Erős adatok kerültek nyilvánosságra a Corruption Research Center Budapest legfrissebb jelentésének köszönhetően. A 2005 januárjától, 2020 áprilisig terjedő időszakban az összes állami közbeszerzést nagyító alá tették, ez nagyjából 248 ezer kiírást jelent.

Főként két tényezőre fókuszáltak:

egyrészt arra, hogy hányan indultak a közbeszerzési pályázatokon (van-e egyáltalán verseny, ha igen, milyen mértékben), valamint arra, mennyit nyert közülük olyan cég, amelynek tulajdonosa egyértelműen Orbán köréhez sorolható. Megalkották az MGTS+ csoportot, mely Mészárosra, Garancsira, Tiborczra, Simicskára és társaikra utal.

Megállapították, hogy

  • idén ennek a „csapatnak” a cégei kivételesen sok alkalommal nyertek,
  • az elmúlt 15 évben soha nem volt annyi verseny nélkül elnyert közbeszerzés, mint idén,
  • az idei év első négy hónapjában lezárt közbeszerzések 41 százaléka volt olyan, hogy csak egyetlen pályázó indult,
  • a csoport győzelmeinek 68 százalékában egyedül indult a pályázaton.

Kiderült az is, hogy csak 2020 áprilisáig az MTGS+ csoport 74 közbeszerzésen nyert, összesen 253 milliárd forint állami megrendeléshez jutva. Ez az összes közbeszerzést tekintve azelköltött idei évi pénzek 27 százalékát jelent, ami szintén új rekord.

A tanulmány még egy fontos dologra rámutatott:

2016 óta (amikor az OLAF Tiborcz csalásos ügyében is vizsgálódott) a korrupciós kockázat csökkent az EU-s pénzből fizetett pályázatok esetében, a tisztán magyar adófizetők pénzéből finanszírozott pályázatokon nőtt.

A gép forog, az alkotó nem pihen, mert étvágya csillapíthatatlan. Már tényleg csak a vak, no meg az a nagyjából kétmillió fideszes hívő nem látja, hogy ennek az országnak jóval súlyosabb és kártékonyabb vésszel kell szembenéznie, mint a koronavírus.