Megkaptam a diplomám - meg egy levelet Orbán Viktortól

Azok között vagyok, akinek már csak a nyelvvizsga hiányzott a diploma megszerzéséhez. Két év nyelvtanulás után áprilisra terveztem a nyelvvizsgát, amit a koronavírus keresztülhúzott, ám a kormány döntése értelmében nyelvvizsga nélkül hozzájuthattam az oklevelemhez. Mindamellett, hogy úgy érzem magam, mint a maratoni futó, akit az utolsó két kilométerre beültettek egy autóba és bevittek a célig, nem kis keserűséggel olvastam Orbán Viktor levelét, melyet az oklevelem mellékleteként kaptam kézhez. Bátorkodtam válaszolni rá.

Tisztelt Diplomás Honfitársam! A koronavírus által okozott egészségügyi és gazdasági válság az egész világot, így hazánkat is sújtja.  

- De legalább ez most alapvetően nem a Kormány hibája. Az már igen, hogy válságban is csak a saját zsebét tömi. Legalább ilyenkor lehetne kicsit szerényebb.

Magyarország Kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje a magyar emberek életét és egészségét.

- Valahogy az elmúlt hónapokban nem ezt vettem észre, ugyanis sem a fogászati kezeléseimet, sem az éves angiológiai szűrésemet nem végezhették el, de gondolom, ha a késlekedés miatt elveszítem a fogaimat vagy a meglévő véralvadási zavarom miatt esetleg komolyabb probléma alakul ki, a Kormányt ez pont annyira fogja érdekelni, mint amennyire eddig, vagyis semennyire.

Ezzel párhuzamosan el kell kezdenünk a világjárvány által okozott gazdasági károk enyhítését, biztosítanunk kell a munkahelyek megőrzését, a munkahelyteremtést, és újra kell indítanunk a gazdaságot.

- Jó duma, kár, hogy a mindennapokban ebből nem érzünk semmit. A barátnőm Izraelben él, a karantén ideje alatt a normál fizetésük 80%-át biztosította az állam, így 400.000 forintnak megfelelő összeget kapott havonta. Itthon szó sem volt ilyesmiről. Nem tudom, hogy nem tudja, vagy nem akarja tudni, de jelzem, hogy cégek, családok, emberek mentek tönkre, anélkül, hogy hatékony segítségre számíthattak volna.

Ezért Magyarország Kormánya arról döntött, hogy a Gazdaságvédelmi Akcióterv munkahelyteremtési programjának részeként Önt is mentesíti az előírt nyelvvizsga-kötelezettség teljesítése alól, és ezáltal hozzásegíti diplomájának megszerzéséhez.

- Ehhez képest alig egy fél éve még arról volt szó, hogy be sem lehet kerülni a felsőoktatásba nyelvvizsga nélkül. Most meg csak úgy hozzánk vágják. Nem valami következetesek, ami azért baj, mert így nem tudunk tervezni. Önökkel ellentétben mi szeretnénk.

Önnek így lehetősége nyílik arra, hogy a munkaerőpiacon a középfokú végzettséget igénylő munkakörökön felül már a felsőfokú végzettségével is elhelyezkedjen.

- Nos, én eddig is megálltam a helyem és nem a Kormányon múlt, hogy hogyan élek, ugyanígy megtalálom a helyem az életben továbbra is. Nagyon ügyeltem arra, hogy még véletlenül se Mészáros cimbi legyen a munkáltatóm. Akkor már talán az utcán lennék.

A Magyarország Kormánya által hozott intézkedés több mint 150 ezer új diplomás munkavállaló megjelenését eredményezi a munkaerőpiacon.

- Vallják be, régóta agyaltak azon, hogyan kéne javítani a statisztikán, hiszen a felnőtt lakosságban a diplomások aránya még a 25%-ot sem érte el, ami több mint 10%-os elmaradást mutat az OECD-országokhoz képest! Ha Önön múlt volna, nem is járhattam volna főiskolára. Épp 2012-ben vágták meg az államilag finanszírozott képzéseket, úgyhogy amit megcsináltam, azt önerőből csináltam meg, nem a Kormányon múlt. Ez az enyém. És ha életem végéig nyögöm a diákhitelt, a Kormányt az sem fogja érdekelni, mint ahogyan eddig sem érdekelte.

A magyar gazdaság újraindításához Önre is szükség van. Egyetlen magyar sincs egyedül! Gratulálok okleveléhez!

- Pedig én bizony úgy érzem, hogy egyedül vagyok. Én nem érzem azt, hogy ez az ország egy támogató, segítő közeg lenne, ahol a munka megbecsüléseként boldogul és előrejut az ember. Talán mert nem Mészáros a vezetéknevem, vagy mert nem tartozom a Kormány belső köreihez. De vigasztal, hogy így legalább nem kell leköpnöm a tükröt.