Róth Miksa, az álommá formált üvegmozaikok atyja

78 évvel ezelőtt, ezen a napon lépett ki az élők sorából Róth Miksa, a Monarchia legelismertebb és legnagyobb hatású üvegművésze.

A neves iparművésszel nem kisebb építészek dolgoztak együtt, mint például Steindl Imre vagy Lechner Ödön. Az üvegmester felmenőkkel rendelkező Róth apja műhelyében sajátíthatta el az üvegfestészet alapjait, de később nemzetközi tanulmányokat is folytatott e téren Belgiumban, Angliában, Franciaországban és Németországban is.

Amikor Magyarországon megnyitotta első üvegfestő műhelyét, akkor elsősorban a reneszánsz hatás érződött alkotásain. Később alkotott historizáló, szecessziós és art deco stílusban is. Róth Miksa Velencében tanulta ki, majd honosította meg az Osztrák-Magyar Monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazását. 

Hogy hol találhatóak Róth Miksa alkotások? Magyarországon többek között a Zeneakadémián, a Gresham-palotában, a Szent István-bazilikában és a Széchenyi fürdő kupolájában láthatóak munkái, hogy csak a legismertebbeket említsük, de Európa-szerte több országban is felfedezhetjük műveit. A művész egyéb munkáiból összeállított válogatás a VII. kerületi Nefelejcs utcában található egykori lakóházában kialakított Róth Miksa Emlékházban láthatók.   

Róth Miksa alkotása a Széchenyi fürdő kupolájában