Orbán már 2014-ben biciklivel ment volna a Balatonhoz, de az út azóta sem készült el

Úgyhogy inkább luxus magánrepülővel közlekedik.

Steinmetz Ádám, a Jobbik Országgyűlési képviselője hétfőn a parlamentben arról érdeklődött a kormánynál, hogy mikor fogják biztonságossá tenni a Balaton-kört, valamint mikor építik meg a Budapest-Balaton bicikliutat, amit régóta ígérgetnek.

A politikus emlékeztetet, hogy a kormány igazán a kedvében járhatna Orbánnak, aki már hat éve bringával akart menni a Balatonra. Szerinte a járvány megkeserítette az életünket, de jó hatással volt az emberek kerékpározási hajlamára, így különösen fájó, hogy a tavaly nyárra ígért Budapest-Balaton és Balaton körüli bringaút mégsem készült el.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára válaszából az derült ki, hogy fogalma sincs, mikor telejsül az igéret. De azért fontosnak tartja a kerékpáros közlekedés és fejlesztések támogatását, már csak azért is, mert úgy véli, Magyarország már jelenleg is élen jár Európában a kerékpáros közlekedésben, Magyarországnál csak Hollandiában és Dániában bicikliznek többen.

Büszkék is az elmúlt években nyújtott teljesítményükre, szerintük ugyanis rengeteget fejlesztettek. A rengeteg fejlesztésből az ígéretek betartása viszont valahogy mégis kimaradt.

Orbán Viktor ugyanis már 2013-ban bejelentette, hogy egy év múlva kerékpárral szeretne menni a Balatonhoz, mégsem történt évekig egy kapavágás sem. 

2017-ben aztán arról volt szó, hogy a Brüsszelben elfogadott magyar terv szerint a Bodeni-tótól induló Eurovelo 13-as út magyarországi szakasza az Őrségből a Balaton érintésével Budapestre, majd Gödöllő, Eger és a Hortobágy érintésével Debrecenbe vezetne. Akkor Révész Máriusz, a kerékpározásért és az aktív kikapcsolódás fejlesztésével és népszerűsítésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos azt mondta, hogy 2019-re elkészül a Budapestet a Balatonnal összekötő kerékpárút. Meglepetés: nem készült el.

Budapest kb. 100 kilométerre van az ország legfontosabb nyaralóhelyének szélétől, de még 30 évvel a rendszerváltás után sem lehet eljutni a vízpartra egy folyamatosnak mondható biciklis infrastruktúrán keresztül. Tavaly nyáron a G7 írt róla, hogy 2019-ig összesen 27 milliárd forintot különítenek el bicikliút-építésre, és a kiemelt projektek között végre ott volt a hányatott sorsú Bp-Balaton út is. Ennek terve már 2011-től komolyabb formát öltött, de a több nyomvonal-változat közül hosszú évekig nem sikerült rábökni a megfelelő verzióra.

Schanda Tamástól pedig most megtudhattuk, hogy a megvalósításról továbbra sem tudnak semmit.

Bár Müller Cecília mindenkitől azt kérte, hogy inkább nyaraljon itthon, biciklivel inkább senki ne induljon el a magyar tengerhez. Legalábbis Budapestről. Viszont Orbán Viktort azóta sem láthattuk biciklizni, de lehet, csak az út hiánya miatt szokott rá a magánrepülőzésre.

(Főoldali kép: Illyés Tibor/MTI)