Kövér László 7 év alatt 72 millió forintra büntette az ellenzéki képviselőket, miközben a pedofil Kaleta 540 ezres bírsággal sétált haza

Kövér László 7 év alatt 72 millió forintra büntette az ellenzéki képviselőket, miközben a pedofil Kaleta 540 ezres bírsággal sétált haza
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

A Polt Péter-féle ügyészségnek is köszönhető enyhe ítélet a Kaleta-ügyben hatalmas társadalmi felháborodást váltott ki az országban, a Jobbik nem véletlenül a Btk. szigorítását szeretné. A Fidesz tollvonással billenthetné helyre az egyensúlyt, de a jelek szerint ők továbbra is inkább más személyek szankcionálására helyezik a hangsúlyt.

Talán kissé demagóg összehasonlítás, de míg Kaleta Gábor 540 ezres bírsággal sétált haza a bíróságról 19 ezer (!) pedofil fotó birtoklásáért és – már elnézést – abuzált gyerekekre való recskázásért, addig pl. Jakab Péter, a Jobbik elnöke, országgyűlési képviselője egyhavi fizetéselvonást – 1,2 millió forint - kapott csak azért, mert a parlamentben beleült Orbán székébe.

Az amerikai és a spanyol hatóságok 2019 tavaszán göngyölítették fel a nemzetközi pedofilhálózatot, ennek során lepleződött le Kaleta is, aki Limában volt Magyarország nagykövete. Az előző összehasonlításnál maradva, 2019-ben közben itthon azért akadt drákói szigor, csak nem a Polt Péter-féle ügyészségen, hanem a parlamentben.

Kövér László 2010 óta az Országgyűlés elnöke, csendőre, ha úgy tetszik, hiszen számos intézkedést hozott annak érdekében, hogy az ellenzéki képviselők még kevésbé zavarják a kétharmados úthenger „munkáját”. Ezek egyike a 2013 óta kiszabható pénzbüntetés, amit 2019 év végéig - a 24.hu korábbi összesítése szerint - Kövér 153-szor alkalmazott, és összesen 72 millió forintra büntették a képviselőket.

A házvezetés büntetést kezdeményezett, ha egy képviselő sípolt, bemutatott, szirénázott, megafonba beszélt, táblát vagy molinót emelt a magasba, esetleg papírokat szórt szét a teremben, de volt, akit antiszemita kifejezésért vágtak meg, és büntetés járt az elnöki emelvény elfoglalásáért is. Az összesítésből az is kiderül, hogy a büntetés összege milyen komoly mértékben nőtt meg az évek alatt:

az első bírság 131 ezer forintról szólt, 2019-ben azonban már 1 millió 780 ezer forintos büntetést is kiszabtak.

Persze, a Fidesz Kaleta ügyében is játssza a felháborodottat, Deutsch Tamás is kikelt az ítélet ellen a maga stílusában, kár, hogy a gondolkodó állampolgár már tudja, hogy a kormánypártok részéről miről szól az ilyesmi, hiszen a bíróságok ellen folytatott hadjáratok nem most kezdődtek. Ahogy a függetlenség látszatának megteremtése sem.

Az igazság ugyanis az, hogy ahogy pl. a Jobbik kapásból a Btk. szigorítását szeretnék elérni, úgy a Fidesz-KDNP minimális erőfeszítéssel módosíthatna is rajta. Hacsak, Orbán Viktor és a Fidesz Polt Péter által vezetett házi ügyészsége nem egy mocskos politikai alku keretein belül igyekszik futni hagyni az egykori diplomatát...