Határzár: Miért sorolt súlyosan fertőzött országokat enyhébb kategóriába a kormány?

Ahol pedig kevésbé tűnik indokoltnak, ott keményebben lépnek fel. Vajon valójában milyen szempontok alapján osztályozta az országokat Orbán?

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, kedden éjféltől szigorítják az ellenőrzést a magyar határokon. Lesznek olyan országok, ahonnan csak korlátozás mellett, vagy egyáltalán nem lehet majd belépni hazánk területére. Az Orbán-kormány az országokat elvileg annak megfelelően sorolta három kategóriába - zöldbe, sárgába és pirosba -, hogy hol, milyen mértékben van jelen a járvány.

Az elvileg szócskáknak pedig nagyobb jelentősége van, mint gondolnád, ugyanis a kormány „színezését” és az érintett országok megbetegedéseit összesítő adatait egymás mellé téve, meglehetősen furcsa dolgokra lehetünk figyelmesek:

Hogy mást ne mondjunk, a járványhelyzetet tekintve

súlyosan fertőzött országokat is enyhébb kategóriába soroltak, ezzel párhuzamosan viszont keményen fellépnek olyan esetekben, amikor az kevésbé tűnik indokoltnak.

Zöld országból bárki beléphet az ország területére, függetlenül attól, milyen állampolgárságú. Ebbe a halmazba sorolták Orbánék Horvátországot is, ahol hétvégén rekordot döntött az új onnan azonosított fertőzöttek száma.

Annak, aki sárga, azaz a kevésbé súlyosan fertőzött országokból érkezik, vizsgálatnak kell alávetnie magát, majd 14 napos karanténba kell vonulnia. Ez alól csak az jelent kivételt, aki az előző öt napból két negatív tesztet produkál, és ezt igazolni is tudja. A magyar kormány ide helyezte:

Szerbiát, Bulgáriát, Portugáliát, Svédországot, Romániát, az Egyesült Királyságot, Norvégiát, Oroszországot, Japánt, Kínát és az Egyesült Államokat.

Ez azt jelenti, hogy nem ítélik olyan súlyosnak a szerbiai helyzetet, ahol pénteken rekordot döntött az egy adott napon regisztrált halálozások száma és ahol a járvány terjedése miatt kijárási korlátozást vezetett volna be a kormány, ha azt a lakosság hagyja és nem kezd kőkemény tüntetésekbe.

Szerbiában egyébként két hete mindig 200 fölött van az aktív fertőzöttek napi száma, de többször előfordult, hogy ez 400-ra rúgott. Vucic elnök pedig ma bejelentette: megteltek a kórházak.

De szintén ide sorolták, vagyis kevésbé fertőzött országnak ítélték azt a Romániát is, hol szombaton dőlt meg a napi új esetszám rekordja, az aktív esetek száma pedig közelít a 10000-hez.

Vagy azt az  az Egyesült Államokat, amely jelenleg a világ legfertőzöttebb országa.

Ezzel szemben példáiul Norvégia is sárga jelzést kapott, ahol hetek óta 20 alatt van a napi új esetszám, az egymillió lakosra jutó fertőzésszám pedig még a kettőt sem éri el.

Vajon milyen szempontok alapján döntött Orbán? Mert a legújabb intézkedésével maximum a nyelvcsapásainak számát pörgette fel bizonyos országok és vezetők irányába, nem pedig a vírus elleni védekezést.