Orbán: Megvédtük nemzeti büszkeségünket. Merkel: Kritikus lépéseket kell megtennie Orbán Viktornak

Mióta az uniós tagállamok vezetői elfogadták a 2021 és 2027 közötti időszakra vonatkozó, uniós költségvetésről szóló, a koronavírus okozta gazdasági, valamint társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomagot, a hazai propagandagyárak természetesen a "szuperhős sikereitől" hangosak.

Az Origó természetesen elsők között tette a dolgát, csak úgy füstölhettek a szorgalmas-szervilis kis ujjacskák, így születtek a flufferportál(ok)on kiváló „cikkek” és címek, melyekkel imádott vezérük tomporát fényesítették.

Természetesen maga a populista „vezér” is világraszóló győzelmet hirdetett. Arra azonban nem tért ki, amire a német kancellár igen. Angela Merkel egyértelművé tette,

támogatni fogjuk Magyarországot, de kritikus lépéseket kell megtenni Orbán Viktornak.

Az amúgy megvan, hogy mit ünnepel Orbán, ugye?

Azt, hogy továbbra is úgy áramolhatnak hazánkba az EU-s pénzek, hogy nem tudni pontosan mi lesz a sorsuk. Illetve mégis, Mészáros Lőrinc, Tiborcz István, Garancsi István és a többiek, az "ajándékból magánrepülőző" Orbánnal együtt pontosan tudhatják.

A kormányfő ugyanis annyit ért el Brüsszelben, hogy hét évre hárommilliárd euróval több forrás jut Magyarországnak. Ami azonban a jogállamiság kérdését illeti: hiába hazudja azt a kormánymédia, hogy nem, az egyértelműen belekerült a megegyezésbe. Ezt amúgy Orbán a magyar parlament felhatalmazása alapján nem is fogadhatta volna el. A hazai demokrácia állapotáról ugyanakkor az is rendkívül sokat elárul, hogy a Fidesz "sajtója" egyébként mennyire örült volna, ha a jogállamiság nem lett volna téma. Az örömöt mondjuk így is hazudja a tőle megszokott intenzitással.

A nemzeti büszkeségünkre visszatérve: egy módon szerezhetnénk vissza, de annak a miniszterelnök nagyon nem örülne.