Nem működik a propaganda: a többség úgy gondolja, Orbánék lopják az uniós pénzeket

A kormány még saját szavazói többségével sem tudja elhitetni, hogy a támogatások felhasználása tisztességes módon történik.

A Publicus által a Népszava kérésére készített felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek közel 90%-a szerint szigorúbban kellene ellenőriznie az EU-nak az uniós pénzek felhasználását. 

publicus

Hiába az alternatív valóságot soha nem látott mértékben ömlesztő kormánypropaganda, a lakosság többsége szerint a hazánkba küldött uniós fejlesztési támogatások jelentős része magánzsebekben végzi. 

A kutatás legérdekesebb része kétségkívül az, hogy még a kormánypárti szavazók 70 százaléka is úgy véli, hogy az EU-támogatások egy része nem megfelelően van felhasználva és abból magánvagyonok keletkeznek. A Fidesz-KDNP hívek ötöde szerint jelentős összegek tűnnek el a süllyesztőben. 

Az ellenzéki pártok szavazói között csak abban van kérdés, hogy mekkora az ellopott pénz nagysága, abban nincs, hogy ezek az összegek Orbánhoz és köreihez vándorolnak. 

A legkritikusabbnak a fővárosiak számítanak, 1 százalékuk hisz abban, hogy a kormány megfelelően használja fel a forrásokat és nincs takargatnivalójuk. Beszédes, hogy a megyeszékhelyeken minden hetedik embert azért sikerült "meggyőznie" a Fidesznek. Persze vidéken eddig is jóval sikeresebben vezették meg az arra fogékonyakat. 

A megkérdezettek háromnegyede azt szeretné, hogy erős és büszke országunk csatlakozzon az európai ügyészséghez. Még a kormánypárti szavazók közel fele is szükségesnek tartja ezt.

A jelek szerint Orbánék nem véletlenül szántották be az Indexet, és készülnek a 24.hu, no meg a Facebook bedarálására.