Vajon Orbán fel mer-e szólalni fehérorosz diktátor haverja ellen?

Vajon Orbán fel mer-e szólalni fehérorosz diktátor haverja ellen?
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Egyelőre nem úgy tűnik.

Az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozójának összehívását kezdeményezi Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök abban a levélben, amivel hétfőn fordult a fehéroroszországi helyzet miatt az Charles Mitchelhez, az Európai Tanács elnökéhez és Ursula von der Leyenhez, Európai Bizottság elnökéhez.

Morawiecki azt írta, hogy a vasárnapi fehéroroszországi elnökválasztás után „a hatalom erőszakot alkalmazott az országban a változásokat követelő állampolgárok ellen”. Morawieckinak az uniós csúcstalálkozó összehívására tett kezdeményezését a nyilatkozat azzal indokolja: „szolidárisan támogatni kell” Fehéroroszország állampolgárainak szabadságtörekvéseit.

Vasárnap éjjel a történtek miatt közös nyilatkozatban szólították fel a minszki hatóságokat a demokratikus elvek betartására Andrzej Duda lengyel és Gitanas Nauseda litván elnök, de aggodalmát fejezte ki hétfő reggelia lengyel külügyi tárca is.

Bár Duda köztudottan szíve csücske Orbán Viktornak, a magyar kormányfő egyelőre lapít a demokrácia sárba tiprásának ügyében. Ennek oka pedig az lehet, hogy a minszki diktátor is jó haverja.

"A minimális követelményeket sem tartották be a fehéroroszországi elnökválasztáson, az Európai Unióban pedig zajlik az egyeztetés, hogyan reagáljanak erre" - mondta hétfőn a német külügyminisztérium szóvivője.

"Leszögezhetjük, hogy súlyos gondok vannak annak a választásnak a legitimitásával, amelynek az eredményét karhatalmi erővel kell tömegek ellenében megvédeni. Nem tudjuk, hogy valójában hány százalékot kapott Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök és mennyit a kihívója, lehet, hogy soha nem is fogjuk megtudni. Bár még ha Lukasenka valóban győzött is volna, nem egy nagy politikai teljesítmény mindez úgy, hogy sorra tartóztatta le ellenfeleit a választások előtt. Az pedig, hogy tegnap éjjel tömegek jelentek meg Minszk utcáin és a rendőrök hétköznapi embereket gumibotoznak, tisztán mutatja, hogy Lukasenkának éppen ideje volna elgondolkodni a távozáson" - írta Facebook-oldalán gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képvislője. Orbán és kormánya azonban hallgat.

Talán azért hallgat, mert nem is olyan régen, június elején pattant ki Fehéroroszországa, hogy büszkén kijelentse, hogy ő az első magyar miniszterelnök, aki Európa kommunista diktatúrájába ment barátkozni.

Sőt, "a magyar-fehérorosz politikai és gazdasági kapcsolatok fejlesztését szorgalmazta" Minszkben, az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel folytatott tárgyaláson.

A Függetlenségi Palotában Orbán Viktor megtiszteltetésnek nevezte, hogy ő az első magyar miniszterelnök, aki hivatalos látogatást tesz Fehéroroszországban. Régóta tartoztunk ezzel a látogatással - mondta, jelezve azt is, hogy Aljakszandr Lukasenka utoljára 1994-ben járt Magyarországon. Hozzáfűzte, reméli, ez is változik majd.

Az igazán "aztarohadt" érzés pedig annál a résznél foghatta el az itthoni hallgatóságot, ahol Orbán azt jelentette ki, hogy

a két ország között nincs semmilyen rendezetlen vitás kérdés, nincs politikai érdekütközés, a tisztelet kölcsönös. "Elvileg minden jó".

Mi nem, de a magyar kormányfő bizonyára elfelejtette, hogy saját párttársa is "igazi kommunista diktatúrának" nevezte Aljakszandr Lukasenka elnök birodalmát. Persze, az egyáltalán nem váratlan fordulat, hogy Orbán Viktor nem tekint szívügyének egy eltiport demokráciát.