Hamarosan atombomba robbanhat Magyarországon!

Hamarosan atombomba robbanhat Magyarországon!
Fotó: zsurpubi.hu

Mostanság írják ki ugyanis a Paks2 beruházás első közbeszerzéseit. Rövidesen kiderül, hogy kiknek csurran-cseppen majd a gigaépítkezésből. Na, az robbanásszerű meglepetés lesz! Előtte azért érdemes megemlíteni, hogy az atomerőmű már eddig is jó üzlet volt a szocialista és a fideszes körök számára is. 

Összesen, mintegy 6000 tételből áll majd a Paks2 tendere. Az első körben 22 nagyberendezésért versenghetnek az érintettek. A beszállítói körről az orosz kivitelezők dönthetnek. Mindenesetre a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó két cég: az Opimus és a Konzum nemrég többségi tulajdont szerzett a nukleáris erőművek területén ténykedő, cseh Královopolská Ria magyarországi leányvállalatában. A nemzet gázszerelője tehát a jelek szerint felsorakozott a startmezőn. 

A nagy leleplezés

2014-ben a Fidesz óriási balhét csapott, hogy szocialista politikusok anyagi hasznot húztak a paksi atomerőmű működéséből egészen a 2010-es kormányváltásig. 

Rogánék kommunikációs célkeresztjébe elsősorban Józsa István és cége, valamint Gyurcsány Ferenc egyik érdekeltsége került. Utóbbit Németh Szilárd “leplezte le”, aki még 2014 februárjában sajtótájékoztatón közölte, hogy a volt kormányfőhöz köthető Agóra Kft. “nagyon komoly, zsíros” 80 milliós összértékű megbízást kapott az atomenergia népszerűsítésére. 

Józsa és egy másik MSZP-s politikus, Gábor József volt az ügyvezetője a Gépkar Kft-nek, ami 2000-2010 között 6,5 milliárd forintnyi megrendelést kapott az atomerőműtől. A társaság elsősorban a létesítmény biztonságát fejlesztette. Józsa eredetileg matematikus-mérnök, doktoriját nukleáris témában írta, és személy szerint ő volt az első, független nukleáris szakértő az országban. A 2010-es kormányváltás után több közbeszerzést is nyert a Közgép a paksi létesítménytől, összesen közel 4 milliárd forint értékben. 

Mindenki Paksa

A nagy kutakodás közben a Fidesz hallgatott arról, hogy nemcsak a szocialistáknak jó üzlet Paks, hanem a kormánypárti politikusok hozzátartozóinak is. Így a Dömötör családnak is.

Dömötör Csaba a Fidesz parlamenti verbális verőlegénye. A Gyöngyösről származó politikus a Fidesz nagyágyúihoz hasonló karrierrúton masírozik előre. Életrajza szerint a Corvinus Egyetem nemzetközi tanulmányok szakának 2006-os elvégzése után, illetve tanulmányai utolsó időszakában a Fidesz munkatársa volt. 2006-2007-ben a Kommentár Alapítvány szerkesztőségi munkatársaként dolgozott, majd hét éven át tanácsadó-asszisztens volt az Európai Parlament magyar néppárti delegációjánál. 2014-ben az országgyűlési és az EP-választásokon Gyürk András mellett kampányfőnök-helyettesként dolgozott. 2015-től parlamenti államtitkár. 

Dömötör Csabának a politikai karrierépítés mellett jutott ideje az üzleti életre is. 2013-ban céget alapított Eikon Információ-Technológiai Kft. néven. A fő tevékenysége a társaság nevében feltüntetett információ-technológiai szaktanácsadás volt, ami meglepő a cégtulajdonos iskolai képzettsége alapján. 2014-ben a felesége is beszállt az üzletbe cégvezetőként, ő egyébként szociológia szakon végzett. 

A kft. a tanácsadás mellett nyomdai előkészítéssel, számítógépek, szoftverek kis- és nagykereskedelmével, programozással, üzemeltetéssel, portál szolgáltatással, reklámügynöki tevékenységgel, médiareklámmal, piaci közvélemény-kutatással is foglalatoskodhatott tevékenységi körei alapján. Szépen fejlődött a társaság, 2015-ben végelszámolással mégis megszüntették. Az alapítás évében, 2013 májusától decemberig közel 11,5 milliós nettó árbevételt produkált, a következő évben pedig 68,5 millió forintot. Az adatok szerint közbeszerzésen nem indult. 

A polihisztor Dömötör család

Dömötör szüleinek vállalkozása az Eikonnal szemben részt vett és nyert is tendereken. A HYDROX Kft-t 2001-ben alapították paksi székhellyel, a következő évben egy másik céggel szemben megnyerték és azóta is végzik a Pakson kiégett kazetták átmeneti tárolójához tartozó irodák, öltözők és az udvar takarítását, télen hó- és jégmentesítését. A társaság fő tevékenységi köre az épület-, ipari takarítás. A 9-12 fővel működő kft. gazdálkodása stabil, az értékesítés nettó árbevétele évi 77 és 82 millió forint között volt a 2011-2015-ös időszakban. A tavalyi évük után a két tulajdonos az adózott nyereséget, vagyis 7,5 milliót osztalékként kivette a cégből. Talán meglepő lehet, hogy a gyöngyösi kötődésű család Pakson üzletel. Úgy tudjuk, hogy Dömötör Imre dolgozott a rendszerváltás előtt az atomerőmű vállalatnál foglalkoztatott búvárcsapatban. Az egységnek nemcsak az építkezésnél jutott jelentős szerep, hanem később is, például a hűtővízrendszer víz alatti karbantartásakor, tisztításakor. 

A Közbeszerzési Értesítő szerint az állami tulajdonban lévő Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. által kiírt takarítási tendert a már említett létesítménynél a 2013-2016 közötti időszakra Dömötör szüleinek cége nyerte. A szerződés szerint 115,5 millió forintért végezték a munkát. A megállapodást azonban nem sokkal annak lejárta előtt, 2016. december 29-én úgy módosították, hogy a megbízás idejét meghosszabbították további három hónappal, 2017 márciusának végéig. Az indoklás szerint erre azért volt szükség, mert az állami társaság nem kapta meg időben azokat a miniszteri jóváhagyásokat, amelyek az új tender kiírásához kellettek: mivel nem volt idő a folyamat lebonyolítására a közbeszerzési törvény vonatkozó részei alapján módosították a korábban kötött megállapodást. Ezt azt eredményezte, hogy a korábbi 115,5 helyett, végül 121 millió forintért tartották tisztán a cég alkalmazottai a kijelölt területeket. A Hydrox szerepel a társasházkezelők nyilvántartásában is, de a falusi turizmusban is érdekelt egy a Heves megyei Markazon található vendégház révén. 

Paks, az atomváros a jelek szerint bevételt biztosít szocialista és fideszes köröknek is. Ám, az igazán komoly és zsíros falatok most következnek, Paks2 tendereztetésével.