Már a Fidesz-média is a minszki karhatalom brutalitásáról ír, de Orbán még mindig hallgat

Polgárháborús helyzet van Minszkben, a kormány parancsára már az internet sem elérhető Fehéroroszországban – írja a Pesti Srácok. A magyar kormány azonban még mindig nem szólalt meg Orbán diktátor haverjának demokrácia-pusztítása miatt.

Nem csillapodnak a tüntetések Belarusz fővárosának utcáin, sőt egyre durvább a helyzet. Hétfőn már írtunk az európai felháborodásról és kiállásról, ami a demokrácia megcsúfolása elleni fellépést illetti. Több tagország azt szeretné, ha szankciókat vezetnének be Belarusz ellen, hasonlókat ahhoz, mint amilyenek viszonylag jól működtek Oroszországgal szemben is. A szankciók mellett az Európai Parlament néppárti és liberális frakciója is kiállt, a lengyelek pedig különleges uniós csúcs összehívását kérték, amibe egyelőre nem egyezett bele a tanács elnöke.

Magyarország azonban hallgat. Valószínűleg azért hallgat, mert Orbán Viktor nem is olyan régen, június elején pattant ki Fehéroroszországa, hogy büszkén kijelentse, hogy ő az első magyar miniszterelnök, aki Európa kommunista diktatúrájába ment barátkozni.

Ami még egy szép gellert ad a történetnek az az, hogy már a Fidesz-média zászlóshajója, a Pesti Srácok is arról ír, hogy sokkolta Európát, ami Fehéroroszországban történik, az internetet példátlan módon lekapcsolták, a karhatalom pedig brutálisan lép fel a tüntetőkkel szemben.

A végeláthatatlan tüntetéssorozatra brutális rendőrterrorral válaszoltak, kedd esti brit sajtóértesülések szerint az egész országban megszűnt az internet-szolgáltatás, ami nem lehet a véletlen műve, a minszki vezetés kapcsoltathatta le a hálózatot, mivel a tüntetők a világhálón tartották egymással a kapcsolatot. Mivel a tüntetések szervezői olyan felületeken kommunikáltak egymással, melyekhez elengedhetetlen az internet, így mostantól nehezebb lesz megszólítani a rendszer ellen demonstrálni akarókatírja a portál, ez pedig tökéletesen ellentmond a fideszes kommunikációnak, illetve nem-kommunikálásnak.

És a szürreálisnál van szürreálisabb is: a cikk alatt kommentelők álláspontja. Úgy tűnik, a fideszes polgártársak génjeibe annyira beépült a sorosozó mechanizmus, hogy már annak sem hisznek, amit a saját médiájuk ír.

A cikk alatt fellehető megnyilvánulások azt sugallják, hogy az agymosás súlyosabb eredményekkel járt, mint azt eddig gondolhattuk:

A 444 egyébként arról írt, hogy a közmédia Híradója alig fél percet szánt kedd este a fehéroroszországi helyzetnek. A közpénzből fizetett M1 munkatársak vélhetően a fenti kommentelőkkel értenek egyet.